De kersvers Europees kampioen bandstoten, biljarter Dave Christiani, met vriendin Daisy. (foto: prive-archief Dave Christiani)
De kersvers Europees kampioen bandstoten, biljarter Dave Christiani, met vriendin Daisy. (foto: prive-archief Dave Christiani)

Biljarter uit Huissen wint EK bandstoten Dave Christiani wil nu driebandenkoning worden

Algemeen

Huissen is een Europees kampioen rijker. Het is Dave Christiani, biljarter van beroep die onlangs in Brandenburg (D) op het EK de titel in het bandstoten pakte. 'Na veel tegenslag in de privésfeer lacht het leven me weer toe'.

Tekst: Hans Schmeinck

[tekst]

Goed, Christiani (39) is geen geboren Huissenaar, woont er 'pas' sinds februari vorig jaar maar toch heeft het stadje er een Europees kampioen bij. En wel in het biljarten. De in Heerlen ter wereld gekomen pakte op 1 mei jl. op het EK in het Duitse Brandenburg an der Havel de titel in het bandstoten. ,,In de poule en daarna in de kwartfinale schakelde ik meteen twee Europese toppers uit. Vervolgens lootte ik een mindere tegenstander in de halve finale, maar dan moet je nog wel 'even' winnen. De finale was tegen een ervaren Belg (Eddy Leppens, HS) en werd een thriller. En ik was hartstikke ziek die dag.''

Hoewel de vorige kampioen, de Belgische topbiljarter Frédéric Caudron, er niet bij was, maakt het de prestatie van Christiani niet minder puik. ,,De ontlading was heel groot, mede ook omdat mijn vriendin erbij was en we hebben een jaar veel tegenslag hebben gehad. Het leven lacht me en ons zo weer meer toe.''Extra bijzonder was dat Christiani niet veel getraind had op bandstoten, een spelsoort van het carambolebiljart waarbij de speelbal ten minste één band geraakt moet hebben voor de tweede aanspeelbal te raken. ,,Vooral omdat ik vooraf druk was met lessen geven en met mijn club competitie moest spelen.''

De Kuul

Die club is L&B Ledermode uit het Brabantse Hoeven (zie kader). En die lessen geeft Christiani in cafe De Kuul in Huissen. ,,De eigenaren Joke en Johan Kersten geven me daarvoor de ruimte. Binnenkort koop ik een eigen tafel, die ik daar mag plaatsen.'' De biljartlessen geeft de kersvers Europees kampioen dan aan (oudere) jongeren (zie ook: www.davechristiani.nl). Hij kreeg het zelf al vanaf zijn zesde mee in het café in Limburg waar zijn beide opa's er lustig op los caramboleerden.,,Met les geven en het spelen in clubverband en op toernooien verdien ik mijn geld. Het is geweldig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Al vind ik biljarten een sport, zeker op het niveau dat ik het speel.'' Een heel hoog niveau, want deze titel was alweer zijn zesde Europese. Hij stootte ook al zestien nationale kampioenschappen bij elkaar en een wereldkampioenschap op de vijfkamp. Maar hij wil meer.
,,Ik wil binnen nu en een paar jaar een titel pakken op het NK of EK in het driebanden, toch de meest aansprekende vorm van biljarten.''

[kader]

Nog aan/op de rol

Christiani is druk de komende tijd. ,,Nog zes weken en dan zit mijn seizoen erop en heb ik eindelijk vakantie. Eerst met mijn club de play-offs in de competitie spelen. Dan doe ik individueel mee aan een Wereldbekerwedstrijd in het Belgische Blankenberge en aan een Grand Prix in Rosmalen. Tussentijds verhuizen we naar Bemmel, waar mijn vriendin Daisy Ahoud oorspronkelijk vandaan komt.'' Is Bémmel plots een Europees kampioen rijker.

Uitgelicht

Digitale krant