18 febr. Samen staand op een menselijk bouwsel.Toch leuk van die tweebenige mensen dat ze ons zo'n open huis geven.
18 febr. Samen staand op een menselijk bouwsel.Toch leuk van die tweebenige mensen dat ze ons zo'n open huis geven. Foto: Henk van der Kooij

Paalwoningbewoners!

Algemeen

LIENDEN - Half februari zijn de temperaturen fors gestegen. Een bijzonder warme lenteperiode in de winter brak aan. Ik fietste op 18 februari over de Rijnbandijk bij Lienden (rand Marspolder). Zag toen ineens deze twee roodpotige langbenen staan. Wat stonden ze daar mooi! Echt niet voor paal.

Nee, ze genoten ook van het mooie weer. Het was namelijk bijna 18 graden en ze hadden waarschijnlijk daarom deze paalwoning al in bezit genomen. Want zonder nestwoning geen paarvorming en zonder paarvorming geen eieren en jongen.
Ziet u ze staan? Ze hebben allebei een lange rode rechte snavel. Duidelijk is te zien dat de ene snavel langer is dan de andere. Ik vermoed dat de langsnavel de oudste vogel is. Nee, het is geen mannetje. Er zijn geen uitwendige verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. Het verenkleed is hoofdzakelijk zwart wit. De Engelsen spreken van de white stork: witte ooievaar. Begrijpelijk want in Oost-Europa komt ook de zwarte ooievaar voor.
De ooievaar was bij ons in de jaren zeventig bijna uitgestorven, maar gelukkig het gaat met deze vogelsoort nu veel beter. Ooievaars leven in de nabijheid van de mens. Ze nestelen bij voorkeur op menselijke bouwsels. Bezette paalwoningen zijn ook in ons Rivierengebied regelmatig te zien. De paalwoning op de foto was vorig jaar ook bezet. Ooievaars leggen hun eieren veelal in april. Ik hoop dat ik dit broedseizoen veelvuldig van deze langpoten kan genieten. U en jij toch ook?

Uitgelicht

Digitale krant