Logo gemeentenieuwsonline.nl
Het Zweedse grauwe ganzenpaar 7FP en 7OO in de uiterwaarden bij Lienden. (foto: Henk van der Kooij)
Het Zweedse grauwe ganzenpaar 7FP en 7OO in de uiterwaarden bij Lienden. (foto: Henk van der Kooij) (Foto: Henk van der Kooij)

Boeiend heden: ook Zweden!

BETUWE - Je blijft je verbazen in ons Rivierland. Vertelde ik u pas iets over de Russische kolganzen, die geen grenzen kennen, weet dat de Zweden er ook wat van kunnen. Eigenlijk jaag ik alleen op kolganzen met verrekijker en camera. Totdat ik in oktober 2018 in de Randwijkse Waarden een grauwe gans met een blauwe halsring waarnam: 7BT.

De vogel was op 14 juni 2018 geringd en op 30 september nog in de omgeving van Stockholm waargenomen (geese.org). Ik zag de vogel op 20 oktober. Een Zweed uit bijna de hoofdstad van Zweden bij Randwijk in je achtertuin!
Op 26 oktober hier weer op jacht. Twee ganzen werden gespot, OVF en S96. Een bijzonder tweetal daar ze in Zweden op dezelfde datum, 26 juni 2018, en op dezelfde plaats, zijn geringd. Ik denk dat ze gepaard zijn. Van de negen keer dat OVF werd gezien, werd hij vijf keer samen met S96 gespot. Op 1 februari door mij weer samen bij Randwijk gezien.
Een ander tweetal werd op 9 januari gespot bij Lienden. U ziet ze op de foto. Prachtige rood-oranje snavels met allebei een blauwe halsring: 7 FP en 7OO. Mannetje 7FP is op 14 juni 2018 ten zuidwesten van Stockholm geringd, van 7OO zijn de ringgegevens nog niet beschikbaar. Vermoedelijk ook een paar, want beide vogels waren steeds in elkaars nabijheid te vinden: ganzentrouw! Hoe belangrijk is trouw niet in mensenlevens?! Wat dat betreft kunnen we van deze grasgrazende Zweedse schepsels veel leren.

Meer berichten