Elke dag komt de zon op en gaat hij ook weer onder.
Elke dag komt de zon op en gaat hij ook weer onder.

Dierengeluiden: Winter

Algemeen

HETEREN - Het begin en het einde van de winter wordt bepaald door de stand van de zon. Bij ons begint de winter als de zon loodrecht boven de steenbokskeerkring staat. Dit is de keerkring die over Zuid-Afrika loopt.

De winter eindigt als de zon loodrecht boven de evenaar staat. De zon staat dus in onze winter veel meer boven het zuidelijk halfrond, waar het dan zomer is, dan boven onze landen op het noordelijk halfrond. Voordat onze kalender gemaakt werd leefden de mensen met de stand van de zon en was het midwinter op het moment dat de zon het verst van ons weg stond. Onze kalender loopt niet helemaal gelijk met die standen, dus de winter begint ook niet elk jaar precies op het zelfde tijdstip. Dit jaar loopt de winter van 21 december tot 20 maart.

Het is nu donker want de zon komt bij ons pas om ongeveer half negen op en gaat om ongeveer half vijf al weer onder, dat is maar 8 uur licht per dag. Maar na 21 december lengen de dagen weer, elke dag komen er dan een paar minuten zonlicht bij tot de zon boven de kreeftskeerkring staat, dat is meestal op 21 juni. Dan, op midzomer, hebben we bijna zeventien uur licht per dag. Na de langste dag gaat de zon dan weer terug naar de evenaar en nog verder naar de steenbokskeerkring. Zo heeft ieder jaar bij ons vier seizoen. Als je dichter bij de evenaar komt zal er minder verschil zijn tussen de tijd dat het licht is per dag. Op de evenaar heb je bijna altijd twaalf uren licht en twaalf uren donker.

Bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren kun je, bij helder weer, heel goed de zonsopkomst of zonsondergang bekijken.

Uitgelicht

Digitale krant