Afbeelding

Huissense profbokser herstelt voorspoedig Enrico Lacruz wil rentree tegen USA

Algemeen

Tekst: Hans Schmeinck

Enrico Lacruz herstelt voorspoedig van zijn blessure en ingreep aan zijn rechterhand. Al duurt de recuperatie voor de profbokser uit Huissen nog wel even. In november wil Lacruz zijn rentree maken. In een interland tegen…. de Verenigde Staten!

Een topmatch voor Nederland en voor Lacruz (zie kader). Het Huissense lichtgewicht zet alles op alles om die datum (18 november) te halen. Hij moet dan volledig hersteld zijn van een slepende blessure en dientengevolge ingreep aan zijn rechterhand. Dat was medio mei in de Kliniek voor Bewegingszorg / Bergman Clinics in Naarden. Een partner van sportkoepel NOC*NSF, die Lacruz als sporter de A-status heeft gegeven.

De Huissenaar (25) is daar geopereerd aan de duim én aan de wijsvinger van zijn rechterhand. De duim is rechtgezet, want deze stond een centimeter scheef. Een uitvloeisel van een breuk in de duim in 2011. Bij de wijsvinger is het littekenweefsel dat te strak om de pees zat aangepakt. Eveneens het gevolg van een oude kwetsuur. Na volledig herstel kan de Huissenaar die vinger weer fatsoenlijk strekken en buigen.

,,De operatie is goed verlopen en daar ben ik blij mee'', aldus Lacruz. ,,De competitie in Duitsland is voorbij en er is dit jaar geen EK of WK, dus het was het goede moment om de operatie te laten uitvoeren.''

Goud in Tokio

Lacruz werd met zijn club net geen kampioen van de Bundesliga Boxing, maar vierde wel een persoonlijk succes. Hij behield zijn ongeslagen status en bleek het beste lichtgewicht bij de oosterburen. Gedurende het afgelopen seizoen had hij wel regelmatig last van zijn rechterhand. ,,Of ik pijn heb gehad? Tja, wat is pijn? Pijn hoort erbij, zeker als bokser. Het is echter nooit ondraaglijk geweest. Al is topsport eigenlijk niet goed voor je lichaam.''

De recuperatie is berekend op circa vijf maanden. Daarvan heeft hij er inmiddels vier op zitten. ,,Het herstel gaat goed, beter dan verwacht. Ik houd mijn conditie op peil en boks wel, eerst alleen met m'n linkerhand. Daarna steeds meer met mijn rechterhand'', aldus de lichtgewicht die in 2016 aan de Olympische Spelen van Rio deelnam. ,,Ik heb eerder blessures gehad en ik ben er nooit slechter uitgekomen.''

Dat het goed gaat wijst een boksclinic, die hij onlangs gaf in Appingedam, wel uit. Nu nog het duel Team NL vs Team USA. ,,Maar het belangrijkste is mijn doel voor de toekomst; de Olympische Spelen van 2020 in Tokio." Daar wil Lacruz zelfs voor goud gaan.

Stunt Lacruz weer in interland?

De ontmoeting Team NL vs. Team USA vindt plaats op zondag 18 november a.s. Die avond vormt de Cruise Terminal in Rotterdam de arena voor diverse partijen tussen de beste boksers van beide landen. In de interland van Team NL vorig jaar tegen Cuba, ook in november in Rotterdam, stuntte de Huissenaar nog. Hij won toen van de nummer 1 van de wereld, Lázaro Álvarez Estrada.

Uitgelicht

Digitale krant