Zuidhelling Rijnbandijk met een rijke begroeiing van wilde marjolein (foto: Henk van der Kooij)
Zuidhelling Rijnbandijk met een rijke begroeiing van wilde marjolein (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Betuwse Rivierdijkplanten

Algemeen

BETUWE - Ons rivierenland is – het kan niet anders – rijk aan dijken. Dijken waarop het zeker in het zomerhalfjaar heerlijk fietsen en wandelen is. Zelf woon ik (Henk van der Kooij) in Kesteren en ik geniet wekelijks van de fraaie Rijnbandijk tussen Kesteren en Lienden.

Weet u wat deze dijk zo aantrekkelijk maakt? In de eerste plaats mogen (en kunnen) er geen auto’s komen, dus heerlijk rustig. Verder loopt deze dijk min of meer oost-west. U zult zeggen, wat maakt dat uit? Oost-west-liggende dijken kennen in het algemeen in de winter en in de zomer best grote verschillen in temperatuur tussen de noord- en de zuidhelling. Zo kan op een warme dag de temperatuur op een zuidhelling makkelijk oplopen naar meer dan 50 graden Celsius. En daar moeten de planten op de zuidhelling wel tegen kunnen!
Een plant die goed tegen de warmte en dus op de Rijnbandijk vooral op de zuidhelling te vinden is, is Wilde marjolein. In supermarkten en tuincentra bekend als oregano (wikipedia).
De foto toont een fraaie begroeiing van Wilde marjolein op de zuidhelling van de Rijnbandijk onder Lienden. Misschien lusten de pony’s deze soort niet want ze stond massaal daar waar drie pony’s rondliepen. Schitterend, heerlijk zo’n berm. Wat een diversiteit (verscheidenheid) aan leven: allerlei andere plantensoorten, volop zoemende insecten en fladderende kleine vlinders. Prachtig! Wat zou het heerlijk zijn als we onze bermen in de Betuwe meer zo zouden beheren dat de echte rivierdijkplanten, en daarmee de diversiteit aan dierenleven, konden toenemen!

Uitgelicht

Digitale krant