Afbeelding

Ingezonden brief

Algemeen

Bomen zijn de hemel op aarde

Op mijn fiets over de dijk vlakbij Dodewaard kwam ik onderstaand tafereeltje tegen. Schapen onder een zeiltje, dat provisorisch gemaakt lijkt, om schapen bescherming tegen de zon te bieden. Verschillende dieren liggen ook daadwerkelijk onder het zeil. Kijk maar om je heen, wanneer er schaduw aanwezig is, staan of liggen paarden, koeien, schapen daar. Zij zoeken net als wij mensen beschutting tegen de felle zon en de overvloedige warmte.

Ik zag dit als weldadig, als een schapenboer(in) die om zijn dieren geeft. Een schapenhoud(st)er die ziet dat zijn/haar dieren lijden onder de aanhoudende hitte en het felle zonlicht. Hij of zij verdient beslist een prijs.

Momenteel zijn bomen de hemel op aarde in deze warme, zonovergoten dagen, dat ervaren we allemaal. Schaduw is aangenaam, onontbeerlijk en goud waard in deze warme dagen. Wij mens én dier zouden zonder schaduw of enige beschutting immers levend verbranden. Waarom is dat voor vee anders?

Aan de warme, felle zon ontkomen lukt voor veel dieren niet altijd meer. In de huidige weilanden staan over het algemeen weinig bomen. Bomen zijn niet economisch. Zij verstoren het grasland, men moet erom heen maaien, in hun schaduw groeit minder gras. Kortom: een boer(in) heeft 'last' van bomen in de weide. Misschien toch iets om ons bewust van te zijn in alle huidige klimaatveranderingen.

Met groet, Corry de Wit

Uitgelicht

Digitale krant