Logo gemeentenieuwsonline.nl
Jongens doe effe normaal (foto: Henk van der Kooij)
Jongens doe effe normaal (foto: Henk van der Kooij) (Foto: Henk van der Kooij)

Moet dat nou?

BETUWE - Deze woorden uit een voor mij (Henk van der Kooij) oud liedje speelde door mijn hoofd toen ik deze twee mannetjes Nijlganzen met elkaar zag vechten. Het vrouwtje wat met open mond toekijkt zou zo gezegd hebben: “Lieveling moet dat nou!”

Nee, bij vogels kennen ze geen genderneutraliteit (=geen onderscheid tussen mannen en vrouwen). Zeker niet in het broedseizoen. Dan beginnen de geslachthormonen te stromen en krijg je dit soort toestanden. Het ene mannetje Nijlgans heeft de andere met zijn snavel vast in zijn nekvel. “Jongens, doe effe normaal!”
Nijlganzen komen oorspronkelijk uit Afrika en broeden pas sinds 1967 in ons land. Het zijn afstammelingen van losgelaten of ontsnapte siervogels. Het zijn opvallende vogels met een donkere oogvlek en een donkerbruine borstvlek. Op de foto zijn de witte vleugelvelden goed te zien. Eigenlijk zijn het bonte vogels en ze kunnen het onderling en ook met andere vogels bont maken.
Ze komen overal in het Rivierengebied voor. Met name in de winter zijn ze langs de rivieren in grote groepen waar te nemen. Buiten de winter kunnen ze jongen hebben vanaf het vroege voorjaar tot in het najaar.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227416&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gemeentenieuwsonline.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=650,651,652,653,654,666,667" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>