Logo gemeentenieuwsonline.nl
Oogverblindende Nonnetjes op de Grebbe.
Oogverblindende Nonnetjes op de Grebbe. (Foto: Henk van der Kooij)

Zwart-wit

BETUWE - Waaide er zaterdag 3 maart nog een ijzige wind uit het noordoosten, zondag 4 maart diende de lente zich aan. Ja, de lente was te ruiken! Wat een overgang: van een ijzige kou naar een liefelijke lentewarmte. Inmiddels smelt het resterende ijs snel en horen we merel, zanglijster, grote lijster, vink en roodborst volop zingen. Het nieuwe leven dient zich aan.

Van mijn kant, Henk van der Kooij, toch nog een winterblik. Op de foto ziet u vijf eenden: rechts drie mannetjes en, wat vaag, links twee vrouwtjes. De mannetjes zijn schitterend zwart-wit. Op de foto zijn bijvoorbeeld de witte koppen met zwarte maskers voor en rond de ogen te zien. Aan dit zwart-wit uiterlijk dankt de soort de naam Nonnetje. De vrouwtjes hebben een kastanjebruine kop met witte wangen.
Nonnetjes zijn wintergasten die vrijwel alleen tussen november en maart in Nederland worden gezien. Ze komen bij ons bij tientallen voor in het rivierengebied. Deze foto is op 3 maart gemaakt onderaan de Grebbeberg. De afgelopen maanden heb ik regelmatig Nonnetjes gezien in de Marspolder bij Lienden, tot achttien vogels toe. De soort verblijft veelal met enkele duizenden exemplaren in de winter in ons land. Ze zijn gebonden aan open water omdat het echte viseters zijn. In strenge winters worden ze meer gezien dan in zwakke winters.

Meer berichten