Religie en geweld?

Algemeen

KESTEREN - Ook dit jaar verzorgt de Raad van Kerken Rhenen-Kesteren weer een Oecumenisch Café, waarbij een bekende Nederlander komt vertellen over godsdienst, Bijbel en samenleving. In het Oecumenisch Café van vrijdagmiddag 23 februari gaat de heer Sam Janse met ons in gesprek over een heel actueel onderwerp: 'Religie en geweld'.

Sam Janse, bijbelwetenschapper en publicist heeft eind 2016 hierover een boek geschreven:'Is het de schuld van de ENE? In gesprek met Paul Cliteur en anderen over monotheïsme en geweld'. Hij stelt in dit boek een aantal gewelddadige teksten uit de Bijbel aan de orde, erkent dat ze problematisch zijn, maar probeert ze vanuit hun historische context te begrijpen. Dat de Bijbel uiteindelijk een weg naar de vrede wijst, is de spits van zijn boek. Daarnaast wordt in dit boek de discussie gevoerd met Paul Cliteur, voor wie monotheïsme vooral een bron van geweld is. Op de achtergrond staat natuurlijk het recente religieuze geweld. Meestal komt dat uit de hoek van de islam, maar Janse vraagt zich af hoe het in zijn eigen christelijke traditie ligt.

Het Oecumenisch Café op vrijdagmiddag 23 februari begint om 16.30 uur en wordt dit jaar gehouden in Steakhouse Cunera, Grebbeweg 1 in Rhenen. De zaal gaat open om 16.00 uur en de toegang (inclusief een kopje koffie) is gratis. Na afloop is er gelegenheid om voor een klein bedrag gezamenlijk een glaasje te drinken en erwtensoep met roggebrood te eten.

Uitgelicht

Digitale krant