Afbeelding

Film bij Theater De KiK in Elst

Algemeen

ELST - Op donderdag 18 januari om 20:00 uur is de film De Kinderen van Juf Kiet te zien bij Theater De KiK in Elst. Kaarten inclusief drankje kosten acht euro (voor Gelrepashouders 4,-) en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl. Caroline en Ffleur, twee docenten uit Elst, gaan in april met Edukans naar Malawi om daar les te geven. De opbrengst van deze filmavond is bestemd voor dit onderwijsproject.

Juf Kiet van basisschool Het Palet uit Hapert geeft les aan 25 gevluchte kinderen. Een klas met kinderen van asielzoekers uit onder andere Irak, Eritrea en Syrië. De juf en haar klas werden een jaar gevolgd door documentairemakers Petra en Peter Lataster. Ze legden vast hoe Kiet de leerlingen Nederlands leert. Maar de kinderen krijgen vooral te leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. De kinderen zijn getraumatiseerd, wat zich uit in angst en agressie. Velen hebben door hun verleden gedragsproblemen. De veilige en liefdevolle omgeving van het klaslokaal zorgt er echter voor dat de kinderen weer graag spelen en leren. Niet alleen uit boeken, maar ook hoe samen problemen opgelost kunnen worden en hoe je elkaars achtergrond respecteert. Juf Kiet brengt de hele wereld samen.

De film ging vorig jaar november in première tijdens het documentairefestival IDFA in Amsterdam. Won een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Filmfestival 2017. In december kreeg de documentaire de 'Kristallen film': ruim 10.000 mensen hadden de film bekeken.

Ook was er alom lof van de recensenten. Zo schreef De Volkskrant dat het 'een parel van een documentaire' was. De NRC: 'Zij belichaamt 'Wir shaffen das.' En ook de Britse krant The Guardian was positief: 'Miss Kiet's children is a lovely film.'

Uitgelicht

Digitale krant