Zeldzane gans onder de Kolganzen (foto: Henk van der Kooij)
Zeldzane gans onder de Kolganzen (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Zeer zeldzame gast!

Algemeen

LIENDEN - Het Rivierenland is zeker in de winter rijk aan allerlei soorten ganzen. Grauwe ganzen, kolganzen, brandganzen zijn in duizenden exemplaren aanwezig. Nijlganzen en grote Canadese ganzen verrijken dagelijks het geheel.

Op 6 januari stond De Tollewaard bij Lienden al voor een groot deel onder water. Voor het eerst sinds de aanleg van de fraaie brug naar de steenfabriek. Vlakbij de brug stond een wat hoger liggend stukje grasland nog niet onder water. Ruim honderd kolganzen graasden hier in het gras. Al tellend nam ik kolgans T24 waar. Deze kolgans met een groene halsring is geringd op 12 november 2015 in Noord-Brabant. Werd in het winterhalfjaar 2016/2017 regelmatig in de omgeving van Lienden gezien en ook nu weer hier aanwezig. Verblijft in het broedseizoen in het verre Siberië.

En toen, al tellende, wat voor gans graasde ertussen de kolganzen?! Een onvolwassen roodhalsgans! Wat een schitterende vogel. Nog nooit eerder gezien. Wouw... Deze vogelsoort broedt vlakbij de Noordpool en overwintert normaal rond de Zwarte Zee. In Nederland worden ze maar mondjesmaat gezien en dan veelal in de kuststreken. De roodhalsgans ontleent zijn naam aan de roestrode hals en heeft verder veel zwart en wit. Ruim een half uur kon van de vogel worden genoten. Toen kwam een jongen knetterend op een quad aanrijden: de ganzen schrokken enorm en alle vogels waren snel gevlogen! Aldus de belevenis van Henk van der Kooij.

Uitgelicht

Digitale krant