Afbeelding

Dierengeluiden: Hoogwater

Algemeen

HETEREN - De afgelopen week is het water in de Rijn gestegen tot ruim 2,5 meter boven het normale peil in deze tijd van het jaar. Het is een prachtig gezicht zo’n grote watervlakte met de omhoogstaande stuwen.

Als je in Heteren de dijk op rijdt lijkt het wel of er een meer tussen de Betuwe en de Veluwe is ontstaan. Het is bijna niet voor te stellen maar er komt dan 6,5 miljoen liter water per seconde bij Lobith ons land binnen. Dit water moet dan door de Rijn en de Waal en in mindere mate door de IJsel afgevoerd worden. Het is dan toch wel een veilig gevoel dat er na het hoogwater in de negentiger jaren veel gedaan is om al dat water veilig door te laten stromen naar de zee.

Het water staat zo hoog dat de paarden en runderen die in de uiterwaarden grazen naar hoger gelegen gebieden gebracht moesten worden. Het grondwater staat zo hoog dat hier daar water op het land staat. Soms zijn ook de toegangswegen naar huizen onder water komen te staan en dan moeten de bewoners gebruik maken van bootjes om naar hun werk en school te gaan. Bij ons op Landgoed Overbetuwe zijn de poelen ook overvol, maar gelukkig kunnen wij onze dieren nog wel in de wei zetten zonder dat ze natte voeten krijgen. Als je dat wilt zien kun je altijd bij ons langskomen aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er bij ons gebeurt, dan kun je kijken op onze Facebookpagina www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Voor informatie over onze kinderfeestjes en excursies kun je bellen met 026 4720707.

Uitgelicht

Digitale krant