Afbeelding

Schoonrijders uit de Betuwe zoeken nieuwe leden

Algemeen

BETUWE - De vorige winter konden we er ook in de Betuwe nog even van genieten: schaatsen op natuurijs. Hoewel van korte duur wisten toch veel mensen plekken te vinden waar het ijs dik genoeg was. Om deze sport goed onder knie te krijgen is er echter meer nodig dan die enkele keer op natuurijs!

Vandaar dat een aantal Betuwse schaatsliefhebbers uit Heteren, Herveld, Dodewaard, Kesteren, Lienden, Ochten en Tiel maandagsavonds gaat schoonrijden op de Vechtsebanen in Utrecht, één van de zes in het land met trainingsgroepen voor schoonrijden. De andere banen zijn te vinden in Alkmaar, Hoorn, Heerenveen, Dordrecht en Zoetermeer. De organisatie is in handen van de LVS (Landelijke Vereniging Schoonrijders: www.schoonrijden.nu). De Utrechtse trainingsgroep telt dertig schoonrijders. Het eerste half uur wordt er op verschillende niveaus lesgegeven en daarna kan men vrij schaatsen.

Bij schoonrijden gaat het om een strakke schaatsslag, volgens Ard Schenk, schaatslegende en ambassadeur van het schoonrijden, de basis van alle schaatsdisciplines.

Een speciale groep schoonrijders, de Streekdrachtengroep, zijn 's winters in klederdracht op vele kunstijsvloeren in het hele land te zien. Vorig jaar waren zij op de ijsbaan van Boedapest bij de start van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Wie een keer wil meedoen (twee keer gratis) is welkom. Schaatsen zijn te leen en meerijden is mogelijk. Voorwaarde is wel dat men over enige schaatservaring beschikt. Nadere informatie: Wil van Schaik uit Lienden (meermalen landskampioen): 06 30924529.

Uitgelicht

Digitale krant