Doe de rijvaardigheidscheck!

Algemeen

BETUWE - Nog steeds stappen er mensen achter het stuur na het drinken van een paar drankjes, het gebruik van drugs of na de inname van zware medicatie. De campagne 'Rijden Zonder Invloed' vraagt aandacht voor rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan.

Met name rondom het gebruik van medicijnen en het effect hiervan op je rijvaardigheid is nog veel onduidelijk. Sinds kort is het mogelijk om via een app te checken of je na het gebruik van medicijnen veilig achter het stuur kunt stappen.

Een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die invloed kunnen hebben op het rijgedrag. Velen zijn zich hier niet van bewust. Om ervoor te zorgen dat mensen niet onder invloed van medicijnen achter het stuur stappen, is vanuit de campagne Rijden Zonder Invloed aansluiting gezocht bij MedApp. MedApp is een bestaande app met veel gebruikers die er is om te assisteren bij medicijngebruik. Door een rijvaardigheidscheck in deze app te integreren wordt direct een grote groep bestaande gebruikers bereikt. Ook is er een korte lijn met apothekers in Oost-Nederland die direct contact hebben met de doelgroep.

Check via MedApp

Sinds juli 2017 heeft MedApp de?rijvaardigheidscheck, die je ook op www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunt doen, opgenomen in de app. Hiermee kan de gebruiker op elk moment checken of geneesmiddelen invloed hebben op de rijvaardigheid. Ook geeft de app dat aan met een waarschuwing. De app is gratis en kan worden gedownload via www.medapp.nu.
De campagne 'Rijden Zonder Invloed' is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Er wordt waar dat kan aansluiting gezocht met bestaande initiatieven, zoals de Bob-campagne, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en MedApp. Meer over de campagne is te vinden op rijdenzonderinvloed.nl.

Uitgelicht

Digitale krant