Logo gemeentenieuwsonline.nl

Muziek Heuse uit geblaoze

OPHEUSDEN - Wat al jaren dreigde, is gebeurd: de fanfare van muziekvereniging Kunst en Vriendschap Opheusden is geschiedenis. Na 85 jaar heeft men, wegens onderbezetting, de stekker er uit getrokken.

Jarenlang kampte men al met te weinig leden, maar met de nodige improvisatie van vooral voorzitter Henny Meijer en hulp van zuster verenigingen wist men het steeds weer te redden. Vorig jaar gingen voor het eerst stemmen op over stoppen of doorgaan, maar met twee concerten in het vooruitzicht, waaronder het grote 5 mei-concert, met alle verenigingen uit de Neder Betuwe, zette men door. Maar na de twee, zeer succesvol verlopen concerten, was het tijdens repetitie-avonden, met maximaal veertien leden weer behelpen.

Er werd besloten om er in de vakantie nog een keer goed over na te denken. Maar nog voor de eerste repetitie riep voorzitter Meijer de groep bij elkaar en in goed overleg werd besloten om te stoppen. Het was voor de leden geen klap gevolgd door tranen, maar jammer vonden ze het wel. Vooral voor de altijd zeer motiverend werkende dirigent Herman Wiegers en niet te vergeten het gezellige bakje koffie in de pauze. Voor Kunst en Vriendschap is het woord onderbezetting een spook wat de vereniging jaren lang heeft achtervolgd. Vanaf de oprichting in 1932 was het een kleine dorpsfanfare, die met ups en downs, met rond het 50-jarig bestaan problemen met de bezetting, gevolgd door een enorme opleving bij fanfare en drumband. Jarenlang werd daarvan geprofiteerd, maar beetje bij beetje werd het moeilijker en na 85 jaar is het voor de fanfare nu over. De vereniging gaat als malletband verder.

reageer als eerste
Meer berichten