Efkes….

Algemeen Boer Phlipse

De regelmaotige gang nao de porseleine pot is veur iedereen geliek, allemaol zitte we daogelijks efkes mit ut bukske op de knieës veur ons uut te drukke.

Deur de eeuwe hin mot, wah we via de netuur nao binne wèrke, de dag der nao wir aon de netuur worde terug gestort.

In een ver veleje zulle ze daor nie moeilijk over hebbe gedaon, een paor stappe opzij, efkes op de hurke, grès of blaodere der langs en ge kon wir verder.

Adde vandaag de dag een kasteel bezuuk dan kunde zien dasse daor vroeger èrges in een huukske konde gaon zitte en dah de "grote bòdschap" via een schuun piepke de slotgrach in plonsde.

De Grieke hadde jaore daorveur ok al wel een "aordig" systeem, een groot vetrek waor kjèls of vrouwkes naos mekaor op gaote konde gaon zitte die uut kwame in een soort kelder.

In die kelder liepe een aontal slave rond die niks ànders deje dan mit een natte lap die blote konte schòn vège en aon ut eind van de dag die stinkende meuk opruume.

Mien herinnering gao eigelijk nie verder dan een soort houte kies mit een gat in een hukske achter in 't lànd bij een Achterhoekse oom.

Ik zal heel eerlijk zien minse mar as ik vroeger as snottert bij mien oom was en ik mos 's aoves in donker efkes uut de boks dan moste oom of tànte mee ut lànd in want alleen hak al zeker zeuve kleure in de boks zitte veur ik bij ut huuske was.

Toen ik dit vehaol laots aon een kammeraod vetelde kwam die ok wel mit een aordige anekdote over een zelfde hukske wah bij zien opoe boven een sloot was gebouwd.

En hoewel opoe heel tevreje was mit ut hukske bove de sloot vonde de blage van heur datter in ut achterhuus een waotertoilet gemak mos worde.

Een wèèk laoter mos opoe van den één op den àndere dag op de nije plee want die blage hadde ut hukske bove de sloot weggehaold.

Opoe kreeg de nodige instucties en mos veural goed onthouwe hoe ze ut toilet deur mos trekke.

Uuteindelijk miek opoe mit frisse tegezin de gang nao de nije plee mar ston efkes laoter totaol ovestuur mit de witte jeger nog op de knieës naos ut toilet.

Ze was zo geschrokke van ut spuulende waoter en smeekte de blage ut hukske bove de sloot wir terug te plaotse.

Mar de blage bedochte te plaotse een àndere oplossing, der wier een lang touw mit een katrol aon ut touw van de stortbak geknupt zodah opoe op afstànd de plee deur kon trekke.

Boer Phlipse

Uitgelicht

Digitale krant