Logo gemeentenieuwsonline.nl

Lezing 'Vogelgriep, gevaar uit het oosten?'

HEMMEN - Op donderdagavond 13 april vindt in Dorpshuis 'De Oude School' in Hemmen om 20.00 uur de lezing 'Vogelgriep: gevaar uit het oosten?' plaats, gehouden door Bart Nolet en Erik Kleyheeg. Bart Nolet is senior onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Erik Kleyheeg is ecoloog bij Dactylis en ook onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen.

Afgelopen winter vonden er weer verschillende uitbraken plaats van vogelgriep op pluimveebedrijven. Het betrof H5N8, een voor pluimvee gevaarlijke variant van vogelgriep. Vermoedelijk is deze variant in pluimvee in ZO-Azië ontstaan en van daaruit door wilde watervogels naar hun broedgebieden in Siberië verspreid. In de winter van 2014/15 werden enkele pluimveebedrijven in West-Europa besmet en moest het pluimvee worden geruimd, ook preventief op omringende bedrijven. Hetzelfde virus werd ook aangetroffen in wilde watervogels. Een fylogenetische analyse van het virus maakt het aannemelijk dat deze wilde vogels het virus via Siberië naar West-Europa hebben vervoerd. De vraag is of dit betekent dat we moeten leren leven met een steeds terugkerend gevaar uit het oosten.

Iedereen is op donderdagavond 13 april welkom. Entree voor deze lezing is twee euro per persoon. Het overzicht van alle activiteiten staat op de website van CNME ‘t Pakhuis: www.pakhuishemmen.nl en u kunt ’t Pakhuis volgen via de Facebookpagina /PakhuisHemmen. Op www.heerlijkhemmen.nl staan alle activiteiten van Hemmen.

Meer berichten