Efkes….

Algemeen Boer Phlipse

Mien este auto was een Fiat 500, die ik zogezeit mit flink beunhaose in een jaor tied bij mekaor haj gesprokkeld. Elf honderd gulde was in tied veur mien een vemeuge en ik hai tot die tied nog nooit van mien lève zoveul briefkes van honderd bij mekaor gezien. Mar ja, vandaag de dag zoude zò'n bedrag efkes snel overmake mar toendertied was ut geliek boter bij de vis.

Mins, mins, wah was ik in de zeuvende hemel toen ik mit dah kleine karreke.vanuut Nimwège op huus aon kachelde. Nog nie wetende, dak twee jaor lang deur de wèèks nog wel aordig van A nao B kon komme, mar dak in de wiekende heel wah uurekes mos sleutele um ut kreng fatsoenlijk aon de praot te houwe. Vanuut die bewèrkelijke Fiat 500 belandde ik efkes laoter in een Engelse Austin die ik iedere wèèk wel een paor keer mos aonslingere um van de plek te komme. Daor kunde oe hede ten dage bijna gin veurstelling mir van make, adde nou beveurbeeld al die vehaole heur over die auto's mit sjoemel sofwair.

Dah zien zogezeit twee totaol veschillende werelde waor zò'n vieftig jaor tusse zit. En dan heur ik afgelope wèèk ok nogis datter al jaore lang sjoemelsigrette in umloop worde gebroch. Dah de tebaksindustrie zogezeit mit veurbedochte raode een sigret hebbe gefabriseerd, die extra veslavend is en dubbel zo slech.

In de tied van dah Fiatje was daor netuurlijk ok nog gin spake van en pafte de goegemeente der (misschien wel 'gezonder') lustig op los. Op vejaordage bij ons thuus stonde in die tied op ieder taofeltje een glas mit veschillende soorte sigrette en veur de liefhebbers zelfs een sigaoreke. En aon ut eind van de aovond ston de kamer zogezeit blauw van de rook.

Mar naomaote de consement de laotste jaore kritischer is gao kieke nao de uutstoot van auto's en de gezondheidsrisico's van ut roke, zien de auto en tebaksindustrie stiekum aon ut sjoemele geslage. Dah gesjoemele het netuurlijk mar één doel en dah is um hun eige zak en die van de aondeelhouwers flink te vulle.

Dah gullie en ik daor as consement op meer dan stiekeme wijze de naodelige gevolge van ondervijnde, zal die grààiers een rot zurg zien. Wah mien betref wor ut nou is ech tied um die sjoemelaors flink aon te pakke. Nie alleen boetes geve aon die bedrijve mar mit name die leidinggevende zakkevullers pesoonlijk aonpakke en ze desnoods een hortje achter de tralies zette. Een jaor of wat waskniepers make kan zelfs bij dah soort figure misschien wellis heel goed wèrke.

Boer Phlipse

Uitgelicht

Digitale krant