Efkes….

Algemeen Boer Phlipse

As oe kleinblage veur ut ers van de peuterzaol nao de echte schòl gaon dan is dah altied wir verrekte spannend veur dah kleine spul. Van de vroegere bewaorschool en kleuterschòl belànde de blaagjes van tegewoordig zogezeit in groep 1en2 van de lègere schòl. Mar de spanning bij die èrste confrontatie zal in de loop van de jaore ech nie ànders zien geworde as in tied dah ik nog zò'n kleine snottert was.

De bewaorschòl heb ik nie mir meegemak mar in mien tied ging de adde 4 jaor wier zonder peuterzaol ervaoring naor de kleuterschòl. En adde dan in oe èrste lèvesjaore alleen mar dich in de buurt van moeke hah deurgebroch dan is een stap nao de kleuterschòl een hele grote heur. Ik kan me nog vaag herinnere dak nou nie iedere dag ston te trappele um nao die kleuterschòl toe te gaon. En dus mos mien moeder mien regelmaotig enigszins dwingend nao schòl sleupe.

Ut feit dak in die beginperiode ok nog nie helemaol zindelijk was zal daor zeker toe hebbe bijgedrage want mit een natte zeik of strontboks miek je op schòl netuurlijk nie ech de blits. Stèrker, adde al vroeg op de dag in de boks hah geschete en daor een puske mee bleef rondlope, dan stonde de àndere blage nou nie direc te trappele um is efkes gezellig mit jou te gaon speule. In zò'n geval bleef ik mar ut liefs een bietje aon mien benkske zitte kleure zodah een eventuele strontboks de tied kreeg een bietje dreug en hard te worde.

Want hoe klein ik toen ok was, ik hah al heel vroeg de 'gave' um zeik en strontbokse as ut efkes kon zoveul meugelijk onder de pet te houwe. En zolang ik mar op dah stuuleke bleef zitte viel ut mit de stank, volges mien prille vestànd, nog wel mee.

Mar bij thuuskoms hah mien moeder binne een paor seconde in de gaote hoe de (stront) vlag der bij mien veurston. En binne de korts meugelijke tied zat ik mit mien blote kont te weke in een zinke teil vol wèrm waoter. Das volges mien toch een groot veschil mit dah kleine spul van tegewoordig heur want die zien deur de bank genome allang zindelijk veur dah ze in groep 1 terech komme. Dah doej moeke, de juffers en de àndere blage dan ok heel veul deugd.

Boer Phlipse

.

Uitgelicht

Digitale krant