Jongens maken uniek PWS: Thomas Bangalter Helmet

Algemeen

REGIO - Kaj Yuri Wortel (16) en Valentin Thonen (17), 6e klas VWO hebben samen een echte werkende replica gebouwd van de Helmet van Thomas Bangalter (Franse popgroep, bekend van het nummer Get Lucky), helemaal vanaf papier. Technische wiskunde, informatica, electrotechniek, culturele vormgeving; ze hadden echt alles nodig!


.De helmen van Thomas Bangalter zijn uniek en niet zomaar in de winkel te koop. Wel zijn er vele You-Tube filmpjes te bewonderen op Internet. Begin 2014 startten Kaj en Valentin - toen 14 en 15 jaar oud - met het maken van een echte replica van deze helm helemaal vanaf papier. Zij schreven hun eigen verrijkings- en verdiepingtaak.
Je ziet het niet aan de buitenkant maar de binnenkant van de helm zit vol elektronica. Vanaf hun site zijn de programmacodes te downloaden voor 17 verschillende patroontjes die de leds aansturen in het geïntegreerde scherm en al lichtend de vormen geven van zoal knipperoogjes, regenstroom, vuurpijlen, blokken, hartjes. Zo ook de codes voor de aansturing van de gekleurde leds in de oren van de helm - die een ronddraai regenboog aan kleuren tonen - als ook de Bluetooth code voor het aanstuurbare scherm vanaf hun mobiel en ook de code voor de 3D printen et cetera. Tevens zijn van het gehele proces vele foto's gemaakt en twee verschillende filmpjes samengesteld. Samen met het verslag is er een compleet geheel voor de fan die ook graag zo'n replica wil gaan bouwen.

De acht eigen technische tekeningen en de benodigdheden in de vorm van een lange boodschappenlijst staan in een kort maar krachtig en helder verslag verwerkt; een knap staaltje werk, volledig op eigen kracht!

.Het PWS heeft een ISBN nummer en is bestelbaar via Stichting Talento Metissimo die maatwerk verricht in Beta en Cultuur en de jongens hielp met het drukwerk. Kosten zijn 18,50 voor de gekleurde uitgave en 22,50 voor de gekleurde uitgave met A3 technische tekeningen (uitvouwbaar), alles tegen kostprijs, zie www.TalentoMetissimo.nl.

Uitgelicht

Digitale krant