Efkes….

Algemeen Boer Phlipse

Efkes….

Krek as de miste minse van mien lèèftied kom ik de dag ok nie mir deur zonder een paor pille op te motte vrète.

Mar adde vandaag de dag bij den appotheker aon de balie kom is ut iedere keer wir een verrassing wasse oe in de viool probiere te douwe.

Dankzij vrouwke Schippers, die de marktwèrking in de zurg heilig het veklaord en de zurgvezekeraors alle ruumte het gegeve um as een soort cartel alles en iedereen hun eise op te legge, motte wij mar afwachte wat ze ons in de mik douwe.

Een pil van een bepaold mèrk wah mien deur den huusdokter was veurgeschreve wier plots vevange deur een pil die de vezekeraor bliekbaor goedkopper von.

Ut gevolg was, dak nao een paor dage flink pien in de pens kreeg en uiteraord op hoge pote bij den appotheek vehaol ging haole.

Die mutse daor, wastte (misschien wel enigszins terech) netuurlijk alle beschikbaore hànde in de veurspelbaore bak onschuld en ik mos ut verder mar mit mien vezekeraor uutzuuke.

Gelukkig hak een huusarts die daor een stukske veur stak en un nij recep uutschreef mit de pille van ut mèrk die ik daorveur altied hah gehad.

Ut gvolg was netuurlijk wel dak dankzij mien vezekeraor die goeie pille veurtaon wel zelf mos betaole

Mar hoelang duur ut nog dah onze huusdokters de veràndwoording meuge houwe um ons dah geen veur te schrieve wah veur gullie en mien ut aller beste is.

Adde toevallig de pech het dah oe dokter ut wurgcontrac mit die vezekeraors nie het getekend dan kan ut zo mar zien dagge veur bepaolde handelingen nie mir bij oe huusarts terech kun mar op eige koste naor ut ziekehuus mot.

Mit àndere woorde minse, adde in de toekoms toevallig nie over een vette bankrèkening beschik dan kunde de aller beste zurg wel op de buuk schrieve.

Ut vroegere ziekefonds en partekelier mos zo nodig op de schup um de koste in de hànd te houwe, de kwaliteit te vebètere en um de toenmaolige zogenuumde tweedeling tege te gaon.

Kiek, de koste zulle ze wel nao benede kriege, zeker as ze ons een flinke premie en een hoog eige risico laote betaole.

Een hoggere kwaliteit is nog altied mar de vraog en één ding is zeker mit ut huidige systeem zal de de tweedeling tusse de zieke mins alleen mar gròtter worde.

Een bietje zelf respecterend polletieker zou van dit systeem toch spiet motte gaon kriege en al vas motte beginne mit die cartel van zurgvezekeraors terug in ut hok te schuppe.

Boer Phlipse

Uitgelicht

Digitale krant