Grootschalige werkzaamheden tussen Elst en Tiel

Algemeen

BETUWE - Aannemer Swietelsky voert in opdracht van ProRail werkzaamheden uit op het spoor tussen Elst en Tiel. Het werk wordt in twee perioden uitgevoerd in de gemeenten Overbetuwe en Neder-Betuwe. De eerste werkzaamheden zijn gepland vanaf zaterdagavond 1 juni tot en met zondag 16 juni. In beide perioden werkt de aannemer dag en nacht door en is er geen treinverkeer mogelijk. Connexxion zet bussen in om reizigers te vervoeren.

Vanwege het verstrijken van de technische levensduur is het spoor toe aan groot onderhoud en complete vervanging. Zo zorgt ProRail dat de treinen veilig en betrouwbaar kunnen blijven rijden. De grootschalige werkzaamheden worden in twee perioden uitgevoerd. De eerste periode is van zaterdag 1 juni tot en met zondag 16 juni. De tweede van zaterdag 16 tot en met zondag 24 november.

Werkzaamheden

Het ballastgrind en de dwarsliggers van het hele spoor tussen Elst en Kesteren (circa 15 kilometer dubbelspoor) wordt volledig vernieuwd. Ook vernieuwt de aannemer diverse overwegen met nieuwe betonplaten. Tussen Kesteren en Tiel (11 kilometer enkelspoor) is die grootschalige spoorbaanvernieuwing niet nodig.
Tussen Tiel en Elst wordt ook de treinbeveiliging met nieuwe kabels en leidingen vervangen omdat die aan het einde van de levensduur is.

Meelifters

Om de hinder voor de treinreizigers zoveel mogelijk te beperken, zijn ook andere werkzaamheden aan de treinvrije periode toegevoegd. Zo worden de perrons op de stations Opheusden, Zetten-Andelst en Kesteren vernieuwd. Ook de keerwanden en bestrating op stations Opheusden en Kesteren krijgen een opknapbeurt.

Wegomleidingen en transporten

Vanwege de projectomvang zet Swietelsky een lange werktrein in. Dat betekent dat enkele overwegen diverse dagen afgesloten zullen worden. Met gele borden worden wegomleidingen en transportroutes aangegeven die met betrokken gemeenten en provincie Gelderland zijn afgesproken.

Digitale krant