Oudste bekende foto van Het Wapen van Elst. (foto: Marithaime)
Oudste bekende foto van Het Wapen van Elst. (foto: Marithaime) Foto: Marithaime

Lezing ‘100 jaar Wapen van Elst’ bij Marithaime

Algemeen

ELST - Marithaime verzorgt op 11 maart een afwisselende avond in (en over) Het Wapen van Elst. 

Om 20.00 uur start de algemene ledenvergadering uitsluitend toegankelijk voor leden van Marithaime. Vanaf  21.00 uur (zaal open om 20.45 uur) houden Frits en Coen Hoogveld een lezing over 100 jaar Het Wapen van Elst. De entree bedraagt vijf euro inclusief een kop koffie of thee. De Hofzangers van CV Zet ‘m Op sluiten de avond met een paar toepasselijke liedjes.

De lezing gaat over de geschiedenis van het marktterrein, de Dorpsstraat tussen de Elster toren en het Gemeentehuis. Behalve Het Wapen van Elst stonden hier nóg twee horecabedrijven te weten de Vereniging en Café Central. Het eerste stamt uit 1883, het tweede uit 1898. 

Het Wapen van Elst is uit 1924, maar een oudere herberg stond hier al rond 1900. Deze drie etablissementen hadden, vooral door de verzuiling, een verschillende achtergrond. Aan de hand van tekeningen, foto’s en documenten wordt de geschiedenis van de panden besproken, maar vooral de gemeenschap die gevormd werd door de mensen die er bij betrokken waren: de eigenaren, de kasteleins, het personeel, de leden van de vele verenigingen en de dorpelingen die er hun drankjes nuttigden. 

De ontwikkeling die de gemeenschap van mensen hier heeft doorgemaakt, is enorm. Van de beklemmende verzuiling in de beginjaren naar de ontkerkelijking, van de oorlogsverwoestingen en de evacuatie tot de wederopbouw, van de verdwijning van het kermisvertier, de markten en veilingen tot de opkomst van de carnaval en de hedendaagse eet- en terrascultuur.

Uitgelicht

Digitale krant