Myron, Kim (leest voor), Zoryana, Victor en Marleen (en de dochter van Marleen).
Myron, Kim (leest voor), Zoryana, Victor en Marleen (en de dochter van Marleen). Foto: Ellen Koelewijn

‘Kippenvel als je twinkeling in hun ogen ziet’

Algemeen

ELST – Een glimlach op het gezicht van een kind uit Oekraïne. Daar doet ze het voor. Opbouwwerker Marleen Jansen van Forte Welzijn is een actie begonnen om speelgoed in te zamelen voor de twintig kinderen uit Oekraïne die in het Lingehotel in Elst verblijven. De eerste reacties zijn positief.

Door Vincent Bos

Marleen Jansen is het aanspreekpunt voor de mensen uit Oekraïne die hun land verlaten hebben vanwege de oorlog en nu in Elst verblijven. In dit dorp is het Lingehotel vrijgekomen voor de huisvesting van inwoners uit Oekraïne.

“Daarbij had ons team een dubbele opdracht”, zegt ze. “We moesten allerlei zaken regelen om de huisvesting in het Lingehotel mogelijk te maken. Daarnaast waren we er om ondersteuning te bieden aan de gastgezinnen. Het gaat om mensen die Oekraïners in huis hebben opgevangen of in een gebouw rondom hun huis.”

Een aantal Oekraïners dat niet bij gastgezinnen kon blijven, is in het Lingehotel ondergebracht. “Daar woont nu een hele fijne groep moeders met kinderen. We hebben veel geïnvesteerd in de onderlinge verhoudingen. Tussen de moeders zijn fijne contacten ontstaan”, heeft Marleen Jansen geconstateerd.

“We moesten er ook voor zorgen dat de kinderen zijn ingeschreven op scholen, Vanuit de schakelklas kunnen ze doorstromen naar het regulier onderwijs. We moesten leefgeld regelen, helpen bij het zoeken naar werk, zorgen voor taallessen. Daar hebben we een groep vrijwilligers voor die drie dagen in de week de taallessen verzorgt voor de bewoners.”

“De bewoners hebben daarbij wel aangegeven dat de de tijden overdag soms slecht uitkomen omdat ze aan het werk zijn of omdat ze de kinderen van school moeten halen. Daarom zijn er nu ook taallessen ‘s avonds.”

In februari heeft Marleen Jansen een oproep geplaatst om speelgoed in te zamelen. Ze schrijft daarbij dat speelgoed belangrijk is voor elk kind. ‘Het helpt ze om te leren, te ontwikkelen en plezier te maken’.

“Het is belangrijk dat de kinderen kunnen ontspannen. Twee lieve inwoners kwamen al meteen speelgoed brengen. Woonvorm De Passie uit Doorwerth bracht twee volle boodschappentassen. Bij De Passie wordt onder meer speelgoed opgeknapt. Het is hartverwarmend zoals mensen reageren. De kinderen zijn helemaal enthousiast. Ik zag bij een jongen een twinkeling in de ogen. Daar krijg ik weer kippenvel van”, zegt Marleen Jansen.

Er worden voor de Oekraïense kinderen allerlei activiteiten op touw gezet, variërend van een middag knutselen tot een voetbaltoernooi. Van belang is vooral dat de kinderen zich kunnen ontspannen.

Speciale aandacht is er voor jongeren ouder dan twaalf jaar. Die zitten in een andere fase van hun leven. Om hen ontspanning aan te bieden is er overleg met het jongerencentrum in Elst.

Wie nog speelgoed over heeft kan dat brengen naar het Lingehotel, Dorpsstraat 23B in Elst.

Uitgelicht

Digitale krant