Lezing op koor Grote Kerk. (foto: Jeroen Jeroense)
Lezing op koor Grote Kerk. (foto: Jeroen Jeroense) Foto: Jeroen Jeroense

Mart de Kruif bij spiritueel café Elst

Algemeen

ELST - Zondagavond 18 februari zal Mart de Kruif, luitenant-generaal buiten dienst zijn gedachten laten gaan over de ethische vragen rondom oorlog in de Grote kerk Elst. Een onderwerp dat helaas meer dan actueel geworden is. 

‘Nooit meer oorlog’ klonk het in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. In Nederland is sindsdien geen oorlog meer gevoerd, maar de slogan ‘nooit meer oorlog’ bleek helaas naïef. Nadien werden er wereldwijd allerlei oorlogen gevoerd. De Balkanoorlog die van 1990 tot en met 1995 in het voormalig Joegoeslavië werd gevoerd, bracht oorlog en geweld weer in Europa. Met de grootschalige Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 met grote vluchtelingenstromen tot gevolg is oorlog helaas in ons dagelijks leven gekomen. 

Schrijver Arnon Grunberg meent zelfs dat we de gedachte dat er nooit meer oorlog gevoerd zou kunnen worden in Nederland los moeten laten. De werkelijkheid waarin we leven is deze: al duizenden jaren worden perioden van vrede afgewisseld door oorlog. Schijnbaar wordt een mens niet alleen maar door liefde gedreven, maar ook door haat. We moeten er als moderne ‘verlichte’ mensen aan wennen dat er ondanks al onze redelijkheid toch ergens ‘kwaad’ in de mens en de wereld woont.

Als oorlog en geweld niet uit de wereld te bannen zijn, bestaat er dan zoiets als een ‘rechtvaardige oorlog’? 

19.30 uur: inloop koffie/thee; 20.00-21.30 uur: lezing met muziek.

Uitgelicht

Digitale krant