Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn

‘We willen mensen stimuleren die eenzaam zijn’

Algemeen

VALBURG/ANDELST - Bekend zijn de hulpverleningsacties voor Bosnië, Kroatië en Oekraïne en de vrachtwagens vol goederen voor de inwoners van die landen. Stichting 4WDCare van Hans Saris en Jolande Cornelissen richt het vizier nu op het binnenland. Het doel is om eenzaamheid en stille armoede te verlichten.

Door Vincent Bos

In 1998 is Hans Saris begonnen met het organiseren van hulptransporten naar Bosnië. Legio ritten volgden. Vaak met meerdere volgeladen vrachtwagens. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne worden ook daar inwoners geholpen.

De koers wordt nu wat verlegd. De stichting 4WDCare zoekt het dichter bij huis. Hans Saris: “We stellen vast dat er veel verborgen armoede is. We zien mensen die weliswaar een uitkering krijgen maar in huis blijven hangen. Een groep voor wie het lastig is om werk te vinden. Ze missen daardoor de aansluiting met anderen.

Hun netwerk valt weg en ze komen in een neerwaartse spiraal terecht. Dan overheerst het gevoel er niet meer bij te horen. Als ze een baan krijgen zie je dat ze slecht functioneren. Ze kunnen het werk vaak fysiek niet aan.”

Daar wil hij met zijn stichting wat aan doen. “We willen ze uit huis halen. We willen ze stimuleren om mee te doen met onze vrijwilligers. Dan krijgen ze weer zelfvertrouwen, worden ze weerbaarder. Dat is ons doel”, zegt Hans Saris.

De vraag is hoe je deze mensen op het spoor komt. De gemeente mag op grond van de privacywet geen namen en adressen geven. “Daarom wil ik een oproep doen”, verklaart hij. “Als mensen in de geschetste situatie zitten roep ik ze op om eens vrijblijvend mee te helpen, een kop koffie te drinken. Neen, ik verwacht niet dat er meteen tien mensen op de stoep staan. Maar misschien brengen we wel iets in beweging. Want het gaat erom dat we mensen willen ondersteunen.”

“Als je eenzaam bent en je eigenwaarde is aangetast en als je ook geen vrijwilligerswerk doet, dan verdwijnt je netwerk. Bij ons is iedereen welkom. Ieder mens heeft talenten ongeacht de opleiding. We willen die mensen stimuleren, een zetje in de rug geven.

Veel mensen blijven nu onder de horizon. Daarom wil ik ze bij ons halen. Als je hier bent voelt dat als een warm bad, dat je samen met anderen wat kunt betekenen. Het enige wat die mensen moeten doen is naar de Schalm 59 in Andelst komen. Dat is ons nieuwe adres.”

Stichting 4WD Care heeft zich al eerder op het binnenland gericht en zich van haar sociaal maatschappelijk beste kant laten zien door samen te werken met nieuwe Nederlanders. Zij helpen de stichting. Een betere manier om te integreren in de Nederlandse samenleving is er niet. Wie contact wil kan Hans Saris bellen: 06 – 53 88 53 61 of Jolande Cornelissen: 06 – 14 11 62 40.

Uitgelicht

Digitale krant