Gelderland - Het Verloren Hertogdom

Algemeen

VALBURG - Op dinsdag 20 februari houdt De Historische Kring Midden-Betuwe samen met de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg e.o. een lezing over: Gelderland - Het Verloren Hertogdom. De lezing wordt verzorgd door René Arendsen en vindt plaats in zalencentrum De Hoendrik’ Het Dorpsplein 22 in Herveld. De aanvang is om 20.00 uur.

Gelderland lijkt een gewone Nederlandse provincie aan de grens van een klein koninkrijk, maar wie beter kijkt ontdekt een verloren vorstendom in het hart van Europa. Het hertogdom Gelre is een land dat zo ontsnapt kan zijn uit een sprookjesboek. Toch heeft het eeuwenlang echt bestaan en het geoefende oog ontdekt ook vandaag nog talloze sporen in het landschap. De oude steden aan grote en kleine rivieren, de talloze kastelen en de grafmonumenten in de kerken zijn maar enkele relicten van een verdwenen wereld die vaak pal bij ons om de hoek liggen. 

René Arendsen is historicus en programmamaker bij Omroep Gelderland. Hij deed drie jaar onderzoek naar de geschiedenis van het hertogdom Gelre en vertelt het verhaal als een spannende ridderroman. Tijdens deze lezing reizen we langs de meest bijzondere plekken uit het Gelderse verleden en zien we de meest bijzondere werken die kunstenaars uit Gelderland ooit produceerden. We bekijken de vaderlandse geschiedenis die we op school leerden vanuit een Gelders perspectief. 

René Arendsen schreef een stripboek op basis van Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom. Wie deze avond bijwoont, kijkt voor altijd met andere ogen naar Gelderland. Iedereen is er welkom!

Uitgelicht

Digitale krant