Onderhoud van een huurwoning, wie doet wat?

Algemeen

OVERBETUWE - In dit stukje willen wij -als sociaal raadslieden- kort ingaan op vragen rond het onderhoud van een huurwoning.

De verhuurder is verantwoordelijk voor groot onderhoud en grote reparaties en moet de kosten hiervan betalen. Wat is groot onderhoud?  Voorbeelden van groot onderhoud zijn buitenschilderwerk, het controleren, repareren en vervangen van een cv-ketel, het repareren en vervangen van uw schoorsteen, het repareren en vervangen van ventilatiekanalen, het vervangen van goten en regenafvoeren en reparaties hieraan.

De huurder heeft een meldplicht zodra hij ziet dat de huurwoning onderhoud nodig heeft. De huurder moet dit zo snel mogelijk melden bij de verhuurder. Dit kan telefonisch, maar dit kan ook schriftelijk. Heel vaak kan dat via een contactformulier op de website van de verhuurder. Als u de gebreken niet doorgeeft, dan weet de verhuurder niet dat hij iets moet repareren.

U moet als huurder zelf voor het klein en dagelijks onderhoud van uw woning zorgen. De kosten hiervan moet u zelf betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van de wc-bril, het verven van binnenmuren, maar ook aan het vastzetten van deurknoppen of deurbellen, het smeren van scharnieren en sloten.

Voor deze en andere vragen rond huur, maar ook voor vragen over arbeidsconflicten, minimaregelingen, toeslagen, uitkeringen, belastingen en familierecht kunnen de sociaal raadslieden u helpen. Voor een afspraak met ons kunt u bellen met de klantenservice van Sante Partners 0900-8433, ook bent u iedere maandagmiddag van 13.30-15.30 uur welkom op ons inloopspreekuur in De Wieken, Pr. Irenestraat 49, eerste verdieping.

Uitgelicht

Digitale krant