René Nobels, Jan Rouwhorst, Frank Joosten en Vincent Mercedes.
René Nobels, Jan Rouwhorst, Frank Joosten en Vincent Mercedes. Foto: Ellen Koelewijn

‘We hebben zoveel plezier als we onzin bedenken’

Algemeen

ELST - Midden in het gesprek maakt Frank Joosten een grappige opmerking. Jan Rouwhorst, Vincent Marcelis en René Nobels schieten in de lach. Zo ontstaat humor. Zo gaat het al 20 jaar. Ze vormen de groep Kant Noch Wal. Altijd een succesnummer tijdens pronkzittingen van carnavalsclub Zet ‘m Op.

Door Vincent Bos

Daaraan komt een einde. Kant noch Wal treedt vrijdagavond 24, zaterdagavond 25 en zondagmiddag 26 november in het Wapen van Elst nog enkele keren op voor het goede doel en houdt het dan voor gezien. Het goede doel is de Stichting Leergeld Oost Betuwe.

Natuurlijk is over het besluit om te stoppen lang nagedacht. Uiteraard vinden ze het jammer. Natuurlijk twijfelden ze of ze echt moesten stoppen. “Het is zo verschrikkelijk leuk om samen wat neer te zetten. We hebben nog zoveel plezier. We hebben ons wel ieder jaar de vraag gesteld of we toch niets eens moesten stoppen. Je moet ook niet te lang doorgaan.”

Het idee om samen op te treden als vissers is in 2002 ontstaan. “Met humor die ontstaat als mannen onder elkaar zijn. Zie het als kleedkamerhumor.” De eerste samenstelling was nog met Ap van Aggelen en Theo van Vliet. De groep bestaat nu uit René Nobels (63), Jan Rouwhorst (62), Vincent Marcelis (61) en Frank Joosten (57). “Vergeet onze vrouwen niet. Ze horen er helemaal bij.”

Het hele jaar verzamelt de groep heel veel onzin.” Als na de vakantie het thema gekozen is gaat Jan Rouwhorst met de tekst aan de gang. Dat levert tien pagina’s tekst op. Die wordt teruggebracht tot vijf. De andere leden vullen de tekst aan met ludieke opmerkingen. Frank Joosten bedenkt de leuke woordgrappen.

“Humor is het belangrijkste uitgangspunt naast actualiteit en dialect. We hebben tal van leuke nummers bedacht. Kapsalon ‘t Dooie Puntje en de krakers bij boerderij Rijzenburg springen eruit. We hebben door de jaren heen bekende Elstenaren gevraagd om mee te doen. Vooral de wethouders wilden maar wat graag. Ze moesten wel de mond houden tot aan de pronkzittingen.”

De vier mannen stralen op het podium plezier uit. “We hebben zo onbeschrijflijk veel lol. Daar kun je een boek over schrijven. Dat heeft met een bepaalde chemie te maken. Zoals gezegd zijn we heel kritisch. We blijven teksten verbeteren, letten erop hoe je iets zegt. We zijn altijd kritisch geweest. We zijn ook gaan filmen. Dan zie je waar het beter kan. Zou iedere groep moeten doen.”

Ze hebben vier acts uitgekozen voor het afscheid. Tussendoor treden artiesten op van Zet ‘m Op. De kaartverkoop start 25 september om 20.00 uur in Het Wapen van Elst. Kaarten kosten 20.00 euro, maximaal vier per persoon. De opbrengst is voor het goede doel. Vanaf 26 september zijn kaarten te koop bij Bruna Herberts in de Dorpsstraat.

Uitgelicht

Digitale krant