Onhoudbare aanval door het midden. (foto: Paul Bolt)
Onhoudbare aanval door het midden. (foto: Paul Bolt) Foto: Paul Bolt

Weergaloze wedstrijd Xanthos Heren 4

ZETTEN - Afgelopen dinsdagavond 14 maart heeft het Heren 4 team van volleybalvereniging Xanthos uit Zetten het publiek weer eens een onvergetelijke avond bezorgd. Met veel onverwachte acties en verrassend aanstekelijk spel werden de toeschouwers op een zeer vermakelijke wedstrijd getrakteerd. Tegenstander in de Wanmolen in Zetten was deze avond het Heren 4 team van Waho uit Wageningen.

De eerste set begon zoals we dit seizoen wel vaker hebben gezien met een kleine achterstand. Maar terwijl we in dit onvolprezen land onder de bezielende leiding van Mark van de ene crisis naar de andere stuiteren, was er van een crisissfeer bij dit Heren 4 team van Xanthos niets te merken. Integendeel, men ging, ondanks de soms iets mindere acties, onverstoorbaar verder op de ingeslagen weg. Van de zorgvuldig uitgestippelde tactische lijnen wordt nimmer afgeweken en dat wierp in de 1e set zijn vruchten af. Die werd dan ook gewonnen met 25-23.

In de tweede set ging Xanthos furieus van start en liep al snel uit naar 8-4. Het afgelopen jaar is de intensiteit van de trainingen flink opgevoerd en dat betaalt zich uit tijdens de wedstrijden. Conditioneel zit het wel goed en op de soepele lichaamsdynamiek dat een aantal spelers liet zou een slangenmens jaloers worden. De wedstrijd ging daarna gelijk op tot 21-21, maar op het einde kwam Xanthos net iets te kort tegen deze felle tegenstander.

Gesterkt door de resultaten van voorgaande sets werd enthousiast begonnen aan de 3e set. Zelfvertrouwen en spelvreugd staan dan ook hoog in het vaandel van dit team. Dat deze instelling op de waardering van het publiek kan rekenen wordt telkens weer bevestigd door de aanmoedigingen die van de tribunes schallen. Het is dan ook prachtig om te zien hoe dit team sterkere tegenstanders het hoofd biedt en telkens weer tegenslagen overwint. Snoeiharde aanvallen door het midden, afgewisseld met een strakke service en lepe balletjes net over het blok, dreven de tegenstander regelmatig tot wanhoop. Tot 19-19 ging het gelijk op, maar door enkele ongelukkige ballen ging deze set toch verloren.

Men zou verwachten dat in de 4e set de handdoek in de ring werd gegooid, maar niets is minder waar. Waar het speltechnisch hier en daar even haperde werd dat ruimschoots gecompenseerd door enthousiasme, inzet en spelvreugd. De teamleden zijn bekend met het tactisch concept, het gezamenlijke doel en de consequenties als daarvan wordt afgeweken. Al met al maakt het dat dit Heren 4 een eenvoudig te coachen team is. Ondanks dat werd de laatste set nipt verloren met 24-26 als eindstand.

Het was, zeker voor het publiek, een weergaloze avond. Het draait bij dit team niet zozeer om de punten, maar vooral om sfeerbeleving en enthousiasme. Dat maakt elke wedstrijd weer een genot om naar te kijken. De laatste kans om dit team in De Wanmolen aan het werk te zien is op 28 maart om 19.30 uur.