Lezing over de Rotterdamse schilder Kees van Dongen

Algemeen

VALBURG - Drs. Marieke van der Heijden, docent kunstgeschiedenis houdt op vrijdag 24 maart (20.00 – 22.00 uur) een lezing over de Rotterdamse schilder Kees van Dongen. De lezing vindt plaats in het MFC `t Knooppunt te Valburg. 

Op jonge leeftijd verhuisde Kees van Dongen naar Parijs. Daar maakte hij kennis met het werk van de Fauvisten (felle, ongemengde kleuren) en Henri Matisse. Hij schetste het Parijse publiek in haar uitgaansleven in felle licht- en bewegingsmotieven. 

Van Dongen schilderde voornamelijk vrouwen, als sterke autonome wezens uit de zelfkant van de samenleving, of het toneel en dans. Zijn figuren kenmerken zich door stevige contouren en grote kleurvlakken. Onder invloed van Matisse koppelde hij kleur, lijn en functie los van elkaar.

Tijdens deze lezing maken we kennis met de ontwikkeling van de nog naturalistisch werkende Van Dongen, via de Fauvistische Van Dongen naar de schilder van de Parijse ‘beau monde’. Zaal open: 19.30 uur. Kosten 7,00 euro, pinnen is mogelijk. Reserveren kaartje(s): info@kunstroute-valburg.nl. Of voor aanvang aan de zaal.

Expositie over Kees van Dongen in het museum: Singer Laren tot en met 7 mei 2023.

Uitgelicht

Digitale krant