Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn

‘Op het drieluik van Rembrandt ben ik echt trots’

Algemeen

ELST - Voor prachtig houtsnijwerk moet je bij Jan Obbema zijn. Het is kunst met een hoofdletter, gemaakt van allerlei soorten hout. Een van zijn pronkstukken hangt prominent in de kamer. Het is een drieluik van schilder Rembrandt van Rijn. “Daar ben ik echt trots op”, zegt de Elstenaar.

Door Vincent Bos

Logisch dat cultuurwethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder ernaar kwam kijken. Kon hij meteen een blik werpen op de Vaandeldrager in hout, een ander meesterwerk van Jan Obbema (73).

Landelijk verwierf hij al bekendheid met twee portretten van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. De eikenhouten portretten zijn geschonken aan de Barentszwerf.

Werken met hout doet hij zijn hele leven al. Dat begon met het maken van meubels. “Dat wel een uitdaging voor me. Geschoold voor dat werk was ik niet. Ik ben gewoon begonnen omdat het leuk is om zelf iets te maken. Het eerste werk zag er misschien niet uit, maar ik ben doorgegaan omdat het zo prettig is om met hout te werken.”

Zoveel mensen doen dit niet. Jan Obbema geniet ervan. “Hout is een prachtig natuurlijk product. De geur alleen al. Daarom vind ik het jammer om hout te lakken. De houtsoort om mee te werken maakt me niet zoveel uit. Of het nu gaat om eiken of beuken. Olijfhout is het meest prachtige hout om in te snijden, maar is schaars. Met grenen, vurenhout of wilgen kan ik niet zoveel.”

Hij haalt er een houtsnijwerk bij dat een acrobatenact voorstelt. Het is uit een stuk hout gesneden. Secuur werk dus. Hij draait er zijn hand niet voor om. Je moet er geduld voor hebben. “Als ik bezig ben kan ik me helemaal in dit werk verzinken.”

Sinds hij gepensioneerd is, heeft hij meer tijd voor deze hobby. Soms is hij er tien tot twaalf uur per week mee bezig. Dan weer uren achtereen, soms een halfuur tussendoor. Aan het drieluik van Rembrandt heeft hij vijfhonderd uur gewerkt. Gemaakt van beukenhout. “Als je aan een gezicht werkt, moet je geen hout met nerven hebben. Beukenhout is neutraal”

“Dat je Rembrandt van hout maakt is uniek. Meestal schilderen mensen hem”, zegt Jan Obbema. Begin vorig jaar is de Vaandeldrager door de Nederlandse staat aangekocht. Op het schilderij is de bovenste helft van de vaandeldrager afgebeeld. De Elstenaar wilde hem juist in zijn geheel afbeelden en zocht op internet naar voorbeelden. Daarna heeft hij eerst een vaandeldrager van klei gemaakt. Toen dat naar zijn gevoel goed gelukt was, kon hij met het hout aan de slag. De keuze viel op beukenhout.

Hij maakt zo’n dertien kunstwerken per jaar. Zijn huis staat er vol mee. Dat begint al bij binnenkomst. In de gang staat een zelfgemaakte kapstok. Buiten zie je aan het kunstwerk bij de deur, dat hier een vakman aan het werk is geweest. Meer voorbeelden zie je op zijn website: www.jgart.nl.

Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant