De Intrige door James Ensor.
De Intrige door James Ensor.

Lezing over de Belgische expressionist James Ensor

Algemeen

ELST - Creatief Collectief Elst organiseert een lezing over de schilder James Ensor op vrijdagavond 3 februari. De lezing is zoals gebruikelijk in de Bibliotheek van Elst.

Drs. Inge van Velzen vertelt ons over het leven en het oeuvre van de Belgische expressionist James Ensor (1860-1949). Hij begon met zijn verfijnde, levensechte realistische afbeeldingen van interieurs en uitzichten op zee. Echter al snel veranderde de kunstenaar volledig van richting en ging hij op in de wereld van zijn verbeelding. Die wereld was een complete maskerade: een krankzinnige stoet van groteske figuren, gemaskerde gezichten, bekladde vrouwenvissers, skeletten en gigantische carnavalspoppen, allemaal geschilderd in een mengeling van opzichtige en pastelkleuren. Ensors schilderijen gingen van het ene uiterste naar het andere.

Vandaag staat Ensor bekend om zijn veelzijdige en gevoelige kleurgebruik, de vrijheid van zijn schildertechniek, zijn ongebreidelde verbeeldingskracht en zijn spottende kijk op de menselijke natuur. Door conventionele thema’s los te laten en nieuwe onderwerpen te verkennen, toonde hij zich een echte pionier en een grote artistieke vernieuwer.

De Bibliotheek Elst beschikt sinds kort over een groot digitaal scherm, waardoor ook de bezoekers op de achterste rijen de afbeeldingen in zijn geheel goed kunnen zien.

Locatie: Bibliotheek Elst; Zaal open 19.45; start 20.00 uur. Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang (richtbedrag 10 euro, inclusief koffie/thee).

Opgeven via het contactformulier op onze website creatiefcollectiefelst.nl of 06-1932 4660. Tip: Kijk kort van te voren op de website of de lezing door kan gaan!

Uitgelicht

Digitale krant