Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Wandelen is goed voor je hersenen’

HERVELD - Voor zijn zeventigste verjaardag wilde Tonny Mocking een keer de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Door corona kwam het er steeds niet van. Dit jaar wel. Hij traint veel en voert de frequentie van het lopen elke keer wat op. De avondvierdaagse van SJOC in Herveld past prima in die voorbereiding.

Door Vincent Bos

Hij staat deze vrijdagavond voor het begin van de slotetappe vooraan. Tonny Mocking (72) uit Andelst heeft er zin in. Hij doet volgende maand voor de eerst keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse en wil daar goed voor de dag komen. Dertig kilometer loop hij dan. “Ondertussen wandel ik elke vrijdagmorgen. Ik zit op schema, ken weinig problemen. De voeten voelen goed en de knieën houden het”, zegt hij in Herveld. Hier loopt hij elke avond vijftien kilometer.

Naast hem staat Harry Besseling uit Herveld. Hij doet mee omdat het een dorpsevenement is. De omgeving kent hij als inwoner maar al te goed. “Neen, ik train niet voor de vierdaagse. Ik ben niet zo’n voorstander van dergelijke grote evenementen.”

Een paar meter verder wacht Anne den Böhmer uit Nijmegen op het startsignaal. Ze loopt met een missie. “Ik doe voor de eerste keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Dan loop ik voor de hersenstichting. Dat heeft een reden. Vorig jaar heb ik een herseninfarct gekregen. Daarvan ben ik goed hersteld. Het lopen gaat prima. Bovendien is wandelen goed voor je hersenen. Wandelen ontprikkelt.”

De avondvierdaagse in Herveld is aan de 49ste aflevering toe. De organisatie bestaat al 51 jaar. Door corona zijn de laatste twee edities geschrapt. Vandaar dat het gouden jubileumfeest er volgend jaar pas komt. Maar feest is het in Herveld elke avond wel. Deze vrijdag is er na de finish een feest voor alle lopers. En op zaterdag wordt de week afgesloten met een pleinfeest waarvoor deze keer zangeres Samantha Steenwijk en Pater Moeskroen zijn uitgenodigd.

Aan de vierdaagse van SJOC doen volgens voorzitter Hans den Hartog dit keer 1850 lopers mee. Dat zijn er wat minder dan in andere jaren. Komt vooral omdat drie scholen uit de omgeving zijn afgehaakt. De scholen uit Herveld zelf zijn wel van de partij.

“Eigenlijk lopen er altijd wat meer mensen mee. We hebben eens gecontroleerd en geteld dat er driehonderd mensen meeliepen die daarvoor niet betaald hadden.”

SJOC in Herveld kan rekenen op medewerking van tal van vrijwilligers. “Veiligheid gaat voor alles. Daarom hebben we daarvoor 110 vrijwilligers die het verkeer regelen. Het gaat veelal om gediplomeerde verkeersregelaars.”

Daardoor is de vierdaagse opnieuw soepel verlopen. “Er is slechts een calamiteit geweest toen een jonge automobilist een stopteken negeerde”, zegt Hans den Hartog die zich uitermate tevreden toont met het verloop van het evenement. De organisatie krijgt de complimenten van de deelnemers en dat geeft aan hoe geslaagd de avondvierdaagse is.

Meer berichten