Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Tijdens muziek even denken aan de hamster

ELST - Bij het zien van een dwarsfluit roept een kind spontaan dat de muzikant een viool in handen heeft. Even later luisteren de leerlingen ademloos naar werk van Bach. De Classic Express in Park Lingezegen laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met klassieke muziek.

Door Vincent Bos

De muziekles in de trailer vliegt voorbij. Op de eerste rij dirigeert Lynn halverwege het korte concert de musici met vrolijke gebaren. Achter haar geniet Jesse volop, al houdt hij bij een snerpend geluid even de vinger tegen het oor. De leerlingen van basisschool De Ark uit Elst hebben het duidelijk naar hun zin. Later in de week mogen kinderen van De Wegwijzer uit Elst en de Jacobusschool uit Valburg naar binnen.

De Classic Express is de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours. Het educatieproject is onderdeel van festival Piano Biënnale dat jeugd wil betrekken bij klassieke muziek. Dat festival is een initiatief van pianiste Daria van der Bercken en haar stichting Keys to Music Foundation. Het idee is door de gemeente Overbetuwe omarmd. De les wordt verzorgd door winnaars van het Prinses Christina Concours.

Het spreekt de kinderen aan dat ze uitleg krijgen van jonge musici. Neem Julian Jeukendrup. Hij is pas vijftien jaar en speelt sinds zijn achtste. Als het even kan oefent hij drie uur per dag op zijn viool. Aan talent geen gebrek blijkt als hij Romanza Andaluza van Pablo de Sarasate laat horen. Later brengt hij een swingend nummer, om maar aan te tonen dat klassieke muziek allerminst saai is. De kinderen swingen volop mee.

Jorian van Nee wil van zijn hobby zijn beroep maken. Hij speelt al piano sinds zijn dertiende. Hij is nu 22. De pianist studeert aan het conservatorium in Amsterdam. Tijdens zijn eerste nummer krijgen de kinderen de opdracht hun ogen te sluiten en hun gedachten de vrije loop te laten. De ene leerling denkt tijdens de muziek aan zijn hamster, de ander aan spelen in de sneeuw.

Daniël Tibben (23) is de dwarsfluitist en de presentator van deze muziekles. Hij brengt een werk van Bach. Hij speelt al sinds zijn achtste en oefent veel. Maar niet met het doel om musicus te worden. Hij studeert voor arts.

De kinderen krijgen afwisselende klassieke werken te horen. Dan weer wat treuriger, dan weer vlotte akkoorden. Duidelijk is dat de Classic Express in een behoefte voorziet. Leerkracht Inge van Rotterdam heeft de leerlingen niet specifiek voorbereid. “Het is echt een verrassing voor de kinderen.”

Jill Pisters van de Keys to Music Foundation wil heel graag terugkomen in Overbetuwe. Dat hangt onder meer af van de financiën. Aan de belangstelling ligt het niet, bekent Daniëlle van Deutekom van de stichting Forte Welzijn. Ze geeft aan dat meerdere scholen interesse hebben in dit project. En dat moet de initiatiefnemers toch als muziek in de oren klinken.

Meer berichten