Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Langs de Linge (1)

Langs de Linge (1)

Ik woon net boven de Nederrijn. De Linge stroomt dus niet echt naast de deur. Toch gaat er geen maand voorbij, dat ik hem niet zie. Een wandeling op Mariënwaerdt of rond Asperen. Een fietstochtje van Tricht naar Rhenoy en dan langs de overkant terug. Of over de Diefdijk naar Leerdam – en dan verder maar zien. Een autoritje naar Gorinchem, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. 

Ik was en ben niet de enige, daar langs de rivier. De Linge tussen Geldermalsen en Leerdam: wie kent hem niet. Je zult mij er in een mooie bloesemweekend niet snel zien.

Het duurde even tot ik ook die andere Linge in dat andere landschap ontdekte, de gegráven Linge: die tussen Doornenburg en Zoelen. De uiterwaarden rond fort Pannerden, het fietspad vlak langs de Linge door het weidse land van Angeren en Bemmel, het splinternieuwe Park Lingezegen, het stokoude landgoed Hemmen, de klompenpaden rond Kerk-Avezaath en Erichem. De mensen die er wonen, wisten het al lang: de Linge is hier anders, maar daarom niet minder boeiend. 

Ik liep een tijdlang langs de lange Linge, van Doornenburg helemaal tot aan Gorinchem.. Over mijn ervaringen en over wat ik opstak, navroeg en uitzocht, schreef ik Lopen langs de Linge, een informatief en toch ook luchtig boek over de Linge en zijn landschap. Het verscheen bij KNNV Uitgeverij. Voor mijn reeks columns ‘Langs de Linge’ put ik uit dat boek.

Meer berichten