Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Leerlingen van School Met de Bijbel en Louise O. Fresco hielpen enthousiast mee met het aanplanten van zeldzame Nederlandse appelrassen.&nbsp;</p>

Leerlingen van School Met de Bijbel en Louise O. Fresco hielpen enthousiast mee met het aanplanten van zeldzame Nederlandse appelrassen. 

(Foto: Guy Francken)

Basisscholieren Randwijk helpen mee met aanplanten zeldzame appelrassen

RANDWIJK - De erfgoedcollectie van het Centrum Genetische Bronnen in Randwijk is woensdagochtend tijdens Nationale Boomfeestdag uitgebreid met 34 zeldzame appelrassen, zoals Citroenappel, Kromme Schijveling en Anna van Ziewent. 

De boompjes zijn aangeplant met hulp van de leerlingen van groep 7 en 8 van School Met de Bijbel Randwijk, bestuursvoorzitter Louise O. Fresco van WUR en het Nederlands Fruit Netwerk (NFN).
De erfgoedcollectie in Randwijk is een appelboomgaard die op dit moment uit bijna 200 (erfgoed)rassen bestaat. Aan deze collectie worden sinds 2019 elk jaar dertig van de meest bijzondere en kwetsbare inheemse Nederlandse appelrassen toegevoegd. Op deze manier blijven appelrassen die niet meer interessant zijn voor commerciële teelt toch behouden en beschikbaar voor toekomstig onderzoek en het kweken van nieuwe soorten (veredeling).
26 leerlingen van groep 7/8 van School Met de Bijbel uit Randwijk hebben meegeholpen met het planten van de boompjes. Ze werden daarbij geassisteerd door bestuursvoorzitter dr. Louise O. Fresco van WUR.

Nederlands Fruit Netwerk
De jonge appelbomen zjin beschikbaar gesteld door het Nederlands Fruit Netwerk (NFN). Voorafgaand aan het plantmoment heeft NFN ook een gastles verzorgd aan de leerlingen van de School met de Bijbel.

Oorsprong van de appel
De oorsprong van de appel (Malus spp) ligt in Centraal-Azië. Appels worden nu wereldwijd geteeld. Oude rassen zijn minder geschikt voor moderne teeltmethoden. Collecties zoals de CGN appelcollectie voorkomen dat de oude rassen uit beeld verdwijnen en leveren ook enthout voor onderzoek en veredeling.

Meer berichten