Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Van Leeuwen orgel Grote Kerk Elst. (foto: Arjen Faber)</p>

Van Leeuwen orgel Grote Kerk Elst. (foto: Arjen Faber)

(Foto: Arjen Faber )

IJsbrand ter Haar op 3 orgels

ELST - In de reeks zondagse orgelconcerten in de Grote Kerk van Elst is het op zondag 3 oktober de beurt aan IJsbrand ter Haar. Als een van de vaste bespelers van de twee orgels die de kerk rijk is, doet hij er deze keer een schepje bovenop: hij speelt op maar liefst drie orgels, naast het Van Leeuwen hoofdorgel en het Walker koororgel ook op een Klop kistorgel.

Met het kistorgel tracht hij zo dicht mogelijk te komen bij de oorspronkelijk klanken van de muziek van J.P. Sweelinck en zijn leerlingen. Dit jaar staan we namelijk stil bij het feit dat de bekendste en volgens velen beste Nederlandse componist vierhonderd jaar geleden stierf. Van Sweelinck en zijn leerlingen laat Ter Haar uiteenlopende variaties op ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’ horen. Op het engelse koororgel speelt hij ‘Fantasia and toccata in D-minor’ van Charles V. Stanford; veel Engelser kun je het niet krijgen. Het hoofdorgel reserveert Ter Haar voor Duitse componisten, ook uit lang vervlogen tijden: Scheidemann, Reincken en, hoe kan het ook anders, J.S. Bach, en wel met het monumentale werk ‘Toccata, adagio en fuge in C-dur’. 

Het orgelconcert begint om 12.00 en duurt een klein uur. Dankzij de versoepelingen is reserveren niet langer nodig. Binnen de muren van de kerk geldt wel het adagium ‘Geef elkaar ruimte’. Het verzoek aan concertbezoekers is om daarmee bewust rekening te houden. Gezien de grootte van de kerk is dat in de praktijk gemakkelijk te realiseren. Na afloop van het concert is er een collecte ter dekking van de kosten.  

Meer berichten