10 februari 2021.Voedselzoekende Graspieper op een drijfmat van plantaardig aanspoelsel tegen de Marsdijk aan. (foto: Henk van der Kooij)
10 februari 2021.Voedselzoekende Graspieper op een drijfmat van plantaardig aanspoelsel tegen de Marsdijk aan. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Een ‘parachuterende’ pieper

Algemeen

BETUWE - Herinnert u zich nog die Witte Kwikstaart in de matige tot strenge vorstperiode in februari lopend op buitendijks plantaardig aanspoelsel? Naast de Witte Kwikstaarten zag ik op 10 februari ook verschillende Graspiepers hierop naar voedsel zoeken. Op de foto ziet u er een van.

Door Henk van der Kooij

Graspiepers zijn het hele jaar door in het Rivierengebied aan te treffen. Nu trekken de meeste Nederlandse Graspiepers in het najaar weg naar Zuidwest-Europa en keren ze vooral in maart en april terug. Daarom is het waarschijnlijk dat de foto een Scandinavische Graspieper te zien geeft. De foto laat zien dat de Graspieper een kleine (ongeveer 15cm) gestreepte vogel is met een opvallende oogring. De vogel heeft een dunne snavel: is dus een insecteneter. Eet buiten de broedtijd ook wel zaden. Graspiepers zijn een groot deel van het jaar sowieso vanaf de rivierdijken waar te nemen, bijvoorbeeld als ze neergestreken zijn op prikkeldraad en palen. Ze laten zich in het broedseizoen ook luidruchtig horen en zien. Hun zangvlucht is karakteristiek. Prachtig om er vanaf de dijk naar te kijken. Ze vliegen met snelle vleugelslagen omhoog om vervolgens al ‘parachuterend’ jubelen zingend te dalen op stijve vleugels. Een lust voor oog en oor. Klein maar fijn. En binnen enkele weken na het invallen van de dooi hoorde ik ze op de dijk al weer jubelen! Ook Graspiepers zijn vroege vogels. Dat we zuinig op deze ‘parachuterende’ schepsels zijn!

Uitgelicht

Digitale krant