Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Vision 450 van Siemens. (foto: CWZ/Richard Martens)</p>

Vision 450 van Siemens. (foto: CWZ/Richard Martens)

(Foto: CWZ)

Nieuwe PET/CT-scanner CWZ is primeur in de regio

REGIO - De afdeling nucleaire geneeskunde van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen gebruikt sinds december 2020 een nieuwe PET/CT-scanner: de Vision 450 van Siemens. Een primeur in de regio. Met deze scanner is de scantijd korter, is er minder radioactieve stof nodig en kunnen kleinere afwijkingen opgespoord worden waardoor betere behandeling mogelijk is.


De nieuwe scanner is gevoeliger, waardoor er minder radioactieve stof nodig is. Dit zorgt voor minder stralingsbelasting voor patiënt en ziekenhuispersoneel en levert een kostenbesparing op. ‘Een mooie bijkomstigheid is dat we daardoor ons steentje bijdragen aan de verduurzaming waar CWZ zich actief voor inzet. Ook heeft de nieuwe scanner de best mogelijke beeldkwaliteit en resolutie. Zo kunnen we tegenwoordig steeds kleinere afwijkingen opsporen. Dit maakt betere behandelingen mogelijk’ vertelt Maarten Vinken, nucleair geneeskundige.

De allernieuwste techniek van deze scanner is op vele vlakken van grote waarde zoals bij specifieke behandeltrajecten van patiënten met prostaat- en longkanker. De scanner helpt bij het vaststellen van uitzaaiingen waardoor een betere keuze mogelijk is tussen de verschillende behandelopties. Bij longkankerpatiënten helpt de scanner om tumoren onder in de longen te ontdekken. Maarten: ‘Kleine afwijkingen die dicht bij het middenrif liggen, konden we tot dusver niet goed in beeld brengen. Het longweefsel verplaatst zich namelijk continu door de ademhaling. De nieuwe PET/CT-scanner corrigeert zelf deze beweging, zodat we afwijkingen daar veel beter kunnen beoordelen.’

Infectiehaarden opsporen
Niet alleen bij oncologische diagnostiek heeft de nieuwe scanner een positieve impact op de patiëntenzorg. Er worden ook scans gemaakt bij patiënten met infecties. Maarten: ‘Dankzij de nieuwe scanner zijn we beter in staat om ook kleine infectiehaarden op te sporen of juist uit te sluiten, zodat we de juiste behandelkeuze kunnen maken. Hoe eerder, hoe beter. Deze patiënten kunnen we meestal al binnen een dag onderzoeken.’

Prettiger voor patiënten
De Vision 450 werkt sneller, een scan duurt in het algemeen 20 minuten, terwijl zijn voorganger er 30 tot 45 minuten over deed. Dit kan zelfs tot tien minuten teruggebracht worden door eenmalig een hogere dosis radioactieve stof toe te dienen. Dit is handig bij IC-patiënten of patiënten met claustrofobie of veel pijn. De scanner is bovendien zo gebouwd dat de patiënt comfortabeler ligt. De kwaliteit van de geïntegreerde CT-scanner is bovendien sterk verbeterd. Patiënten die ook een CT-scan met contrastmiddel krijgen, ondergaan dit onderzoek direct aansluitend op het onderzoek met de Vision. Ze hoeven hiervoor niet meer naar de afdeling radiologie.

Hoe werkt een PET/CT-scan?
Een PET-scan wordt gebruikt om kwaadaardige cellen en ontstekingen in het lichaam op te sporen. Hiervoor wordt meestal de radioactieve stof F18-fluor-deoxyglucose gebruikt (FDG), een radioactieve variant van glucose. Voordat de PET-scan plaatsvindt, krijgt de patiënt vooraf een kleine hoeveelheid FDG ingespoten. De hoeveelheid radioactieve straling die daarbij vrijkomt, is niet schadelijk voor het lichaam. Kwaadaardige tumoren en ontstekingen hebben vaak een verhoogd verbruik van glucose en nemen de FDG daardoor sneller op dan gezond weefsel. Dit is goed te zien op een PET-scan. Om de afwijkingen nog beter in beeld te brengen wordt tevens een CT-scan gemaakt met een relatief lage dosis röntgenstraling, de zogeheten low-dose CT-scan. Dat is de reden waarom dit onderzoek een PET/CT-scan heet. Een CT-scan maakt een driedimensionale doorsnede van lichaamsdelen, door een röntgenfoto te maken van ieder laagje. Aan het einde van de CT-scan komen alle laagjes bij elkaar, zodat ze één beeld vormen.

Meer berichten