Logo gemeentenieuwsonline.nl
Jonge putters.
Jonge putters. (Foto: )

Dierengeluiden Nestje in de voortuin

HETEREN - Een vogeltje dat je niet zo vaak ziet, de Putter met zijn gele flank en rode kop heeft een nestje gebouwd in de esdoorn in de voortuin, midden in een woonwijk.

Vanaf de stoep is dit hooguit drie meter en vanaf de straat vijf meter. Daar trekken papa en mama Putter zich niets van aan. Ze vliegen af en aan om de vijf kleintjes te voeren. Vanuit de woonkamer kun je dat goed bekijken en in deze coronatijd, dat je niet makkelijk naar buiten kan, ook een leuke afleiding. Nu zijn de kleintjes al aardig groot en als de ouders er niet zijn zitten ze met hun kopjes boven het nest uit te kijken naar wat er allemaal gebeurt. Zo zie je maar dat ook in de huiskamer soms de lente stevig binnenkomt.

De merel bouwt zijn nest ook vaak in stuiken in de tuin, ga maar eens in je eigen tuin kijken of er nestjes zitten in de struiken. Over het algemeen doet de merel dit op ooghoogte dus kun je het heel goed zien. Voorzichtig om de vogel niet af te schrikken. Nog even en alle eerste legsels zijn groot genoeg om uit te vliegen. Hoe de putters dat doen weet ik niet maar de merel gaat in de buurt zitten en schreeuwt zijn alarm roep tot alle jongen uitgevlogen zijn. Als je dat eenmaal hebt gehoord dan herken je dat een volgende keer zelfs op afstand.

Meer berichten