Logo gemeentenieuwsonline.nl
Bloeiende meerjarige akkerrand op het akkerbouwbedrijf De Lingehof van André Jurrius (foto) in Randwijk. Fruitteler Wessel van Olst in overleg met adviseur Ferdy Tolhoek over zaaien van bloemsroken tussen de kersenbomen. (foto: ANV Lingestreek)
Bloeiende meerjarige akkerrand op het akkerbouwbedrijf De Lingehof van André Jurrius (foto) in Randwijk. Fruitteler Wessel van Olst in overleg met adviseur Ferdy Tolhoek over zaaien van bloemsroken tussen de kersenbomen. (foto: ANV Lingestreek) (Foto: )

Fiets langs de eerste bloeiende akkerranden

BETUWE - Het is tijd om nu genieten van de eerste bloeiende akkerranden in uw omgeving. Een aantal akkerbouwers heeft dit voorjaar weer bloemenmengsels gezaaid. De eerste randen kleuren nu langzaam en in het landschap en trekken bovendien veel bijen en insecten aan. Zo dragen zij bij aan het vergroten van biodiversiteit in de Lingestreek.

Afgelopen jaren hebben ze eenjarige randen aangelegd, nu gaan ze zich focussen op het zaaien van meerjarige bloemenmengsels. Het voordeel hiervan is dat voedsel en schuilplaatsen beschikbaar blijven voor de insecten, en de rond minder hoeft te worden bewerkt. Naast het verfraaien van het landschap passen akkerranden ook goed binnen het bouwplan van de akkerbouwer. De akkerranden zorgen voor meer insecten en natuurlijke vijanden in de randen van het gewas. Deze kunnen bijdragen aan de bestrijding van schadelijke insecten in een gewas, waardoor de akkerbouwer minder gewasbeschermingsmiddelen hoeft te gebruiken.

Deze verandering doen ze vanuit het project Natuurinclusief Betuws Boeren. Hierin werken 24 ondernemers aan meer biodiversiteit binnen hun bedrijfsvoering. Dit is een initiatief van Agrarische Natuurvereniging Lingestreek en De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor. Van deze bloemenpracht in het landschap kan iedereen nu, de komende tijd en jaren genieten.

Meer berichten