Logo gemeentenieuwsonline.nl
Bourkeparkieten.
Bourkeparkieten. (Foto: )

Dierengeluiden Bourkeparkieten

HETEREN - Sinds enige tijd hebben we bij de kanaries in de kantine bourkeparkieten. Dit zijn vogels die ongeveer 22 cm groot zijn en een kromme snavel hebben. Ze zijn zacht van kleur met een vaag rode borst die naar de buik feller van wordt.

Het mannetje heeft voorop de kop blauwe veren, maar beide geslachten hebben een vuilwitte oogring. Het zijn erg sociale en verdraagzame vogels die goed met andere vogels in één kooi kunnen leven, ook met andere soorten. Ze komen oorspronkelijk uit Australië en leven daar in grote groepen. In deze groepen blijven de paartjes elkaar meestal hun hele leven trouw en brengen meerdere legsels in één jaar groot. Ze leggen hun eieren in holten van bomen, dus hebben wij in de volière een broedblok geplaatst in de hoop dat ze daar hun eieren in gaan leggen en deze dan gaan uitbroeden. Maar voorlopig vliegen ze nog allebei rond in de kooi.

Als je dan toch in de kantine bent kijk dan ook eens naar de vitrinekast. Hierin staan twee soorten uilen die hier in de omgeving voorkomen. De kleine steenuil en de grotere ransuil. De steenkuil is maar ongeveer zeven centimeter groter dan de bourkeparkiet in de kooi. Hij heeft gele ogen en zit overdag vaak op dakranden en paaltjes. Omdat hij zo klein is valt hij niet erg op, maar horen doe je hem wel, ook ’s avonds en ’s nachts met zijn felle roep. De ransuil is ongeveer 10 cm groter dan de steenuil. Dat je hem toch niet zo vaak ziet komt omdat hij zich erg verscholen houdt en alleen in de schemer jaagt. In de winter roest hij meestal in naaldbomen. Bekijk het op Uilenburgsestraat 3 in Heteren.

Meer berichten