Waaldijk bij Ochten. (foto: Rijkswaterstaat)
Waaldijk bij Ochten. (foto: Rijkswaterstaat) Foto: Rijkswaterstaat

Over de bijna watersnood in het rivierengebied tijdens de winter van 1995 Lezing 'Wie het water deert, die het water keert' door Ger de

Algemeen

ELST - Op dinsdag 4 februari om 20.00 uur is in Het Wapen van Elst Dorpsstraat 28 Elst de lezing met de titel 'Wie het water deert, die het water keert' door Ger de Vrieze over de bijna watersnood in het rivierengebied tijdens de winter van 1995. Deze voordracht wordt georganiseerd door Historische Vereniging Marithaime.

In het verhaal staan eigenlijk niet de dijken centraal, maar de mensen die achter de dijken wonen. Dat de dijken voor hen belangrijk zijn zal een ieder begrijpen, maar hoe en waarom is men met dijkbouw begonnen? Zeker mensen uit een ver land vinden het wonen achter hoge dijken onbegrijpelijk. Het aanleggen van dijken - en de techniek daarvan - ontwikkelde zich in de loop der eeuwen.

Helaas ging het vaak mis met de dijken en grote overstromingen waren het trieste gevolg. 'De Ramp’ in 1953 ligt voor vele Nederlanders nog zwaar in het geheugen. Het hoofdonderwerp van de lezing vormt echter de hoogwaterperiode in 1995. Doordat de dijken in het rivierengebied onder de last van de hoge waterstand dreigden te bezwijken, moesten zo’n 200.000 mensen huis en haard verlaten.

Ger de Vrieze is een dijkenman-in-ruste en was Hoofd Dijkverbetering bij Polderdistrict Betuwe en Senior Projectmanager bij Waterschap Rivierenland. De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van drie euro.

Uitgelicht

Digitale krant