Logo gemeentenieuwsonline.nl

Dierengeluiden Puber!

pronkende puber
pronkende puber

HETEREN - Ja, ook dieren komen in hun pubertijd. De pauw op de foto wil wel heel graag een volwassen mannetje zijn die met zijn prachtige staartveren pronkt voor de vrouwtjes, maar helaas hij heeft nog geen staartveren. Bovendien is hij wat aan de vroege kant, maar ja als je nog moet leren hoe het er in de grote pauwenwereld aan toe gaat dan is het niet zo raar dat je niet zo goed kunt timen.

De pauw op de foto is een jong van afgelopen jaar en zal nog twee jaar moeten wachten tot hij enige mate een staart heeft om mee te pronken. Dan kan hij pronken en proberen een vrouwtje te veroveren zodat hij met haar kan paren. Dan zal ieder jaar na de rui in de zomer de volgende staart iets langer worden tot hij de uiteindelijke lengte na zes jaar heeft gekregen. Maar dan heeft hij nog vele jaren plezier van zijn indrukwekkende staart. Pauwen kunnen zo’n 25 jaar leven, dus als de staart na zes jaar vergroeid is kan hij er nog ongeveer 20 jaar mee pronken. Over het algemeen hebben pauwenhanen meerdere vrouwtjes, daarom lopen er bij ons ook altijd meer vrouwtjes dan mannetjes rond, want ze kunnen behoorlijk vechten om de baas te kunnen worden.

Er lopen ook verschillende witte pauwen bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren rond. Dit is inderdaad een 'foutje' van de natuur, maar het zijn geen albino-vogels maar leucistische vogels. Albino’s hebben helemaal geen kleurstoffen waardoor ze wit zijn en roze/rode ogen hebben. Maar de leucistische hebben een gedeeltelijk verlies van pigment, zodat ze wel wit zijn maar de donkere kraaloogjes hebben van de gekleurde pauwen.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Klik eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Na het invullen van uw bericht en gegevens klikt u op: 'Nieuws aanleveren'. Vragen? Bel: 0481-464770

Meer berichten