Met het gebruik van minder plastic en door plastic te scheiden draagt het Winterfestijn graag een steentje bij aan het milieu. (foto: Hannie Schrijver)
Met het gebruik van minder plastic en door plastic te scheiden draagt het Winterfestijn graag een steentje bij aan het milieu. (foto: Hannie Schrijver) Foto: Hannie Schrijver

Slimmer omgaan met afval tijdens Winterfestijn

Algemeen

ELST - Geïnspireerd door het duurzaamheidsidee van een inwoner van Elst, heeft ook het Winterfestijn dit jaar besloten bewuster om te gaan met plastic en met afvalscheiding. Dit betekent onder meer dat op en rond de ijsbaan minder plastic wordt gebruikt.

Bij de evaluatie van het Winterfestijn van vorig jaar kwam duidelijk het afvalbeleid en duurzaamheid naar voren. Naast veel kartonnen borden en bekers werden ook veel plastic bakjes, rietjes, vorkjes en lepeltjes gebruikt. Dit jaar zijn deze vervangen door kartonnen varianten en andere soorten servies. Het bier wordt geschonken in hardplastic bekers die weer kunnen worden omgespoeld en hergebruikt. Het Winterfestijn wil zo zijn steentje bijdragen om de plastic afvalberg te doen slinken.

Ook het afval scheiden is een duidelijke wens van vrijwilligers en bezoekers van het Winterfestijn. De organisatie liet zich inspireren door een bewoonster van Elst die vorig jaar de duurzaamheidsprijs won. Haar idee was simpel: afvalscheiding op basisscholen en in openbare gebouwen. Dit jaar zal ook op en rond de ijsbaan het plastic (en glas) apart worden ingezameld.

“Wij vinden het Winterfestijn een heel geschikt podium om alle bezoekers te laten zien hoe duurzaam we als gemeente Overbetuwe zijn. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan het milieu”, aldus de horecacommissie van het Winterfestijn.

Uitgelicht

Digitale krant