Logo gemeentenieuwsonline.nl
Het beeld van OLV van Kevelaer tijdens de Gulden Mis. (foto: Bjorn van Snippenburg)
Het beeld van OLV van Kevelaer tijdens de Gulden Mis. (foto: Bjorn van Snippenburg) (Foto: Bjorn van Snippenburg)

Gulden Mis in Elst

ELST - ‘Als je iets twee keer doet, is het een traditie’, zeggen de Britten. Dat dit jaar voor de derde keer de Gulden Mis in Elst gevierd wordt, betekent dus dat we hier echt met een nieuwe traditie te maken hebben. Het eeuwenoude gebruik van de Gulden Mis is in Elst een nieuw leven ingeblazen.

Deze bijzondere viering een week voor kerstmis wordt bij enkel kaarslicht gevierd. De kerk baadt in een gouden gloed van talloze kaarsen. Centraal staat Maria. Niet alleen in lezingen, die gaan over Maria's blijde verwachting van Hem die het Licht der Wereld wordt genoemd. Het prachtige beeld van OLV van Kevelaer krijgt een centrale plaats, omgeven door kaarsen. Een prachtig gezicht is het, al die kaarsen reflecterend op het zilveren beeld.

Vanaf de 15e eeuw wordt de Gulden Mis vooral in Nederland en Vlaanderen opgedragen, tegenwoordig nog maar op enkele plaatsen en sinds 2017 dus ook in Elst. In middeleeuwse handschriften werden de eerste regels van dit evangelie in gouden letters geschreven, wat mede de naam van deze mis verklaart. De mis wordt ook wel de rorate-mis genoemd naar de traditionele openingszang Rorate Caeli: "Dauwt, hemelen, en beregene de rechtvaardige".

Is er een betere manier om in kerststemming te komen dan in zo’n sfeervolle, warme en haast hemelse setting? Je zou het eigenlijk eens meegemaakt moeten hebben! De Gulden Mis begint op woensdag 18 december om 19.00 uur in de Sint-Werenfriduskerk, Dorpsstraat 36 in Elst. Celebrant is pastor V. Bulthuis, de zang wordt verzorgd door het Sint-Caeciliakoor onder leiding van D. Elings.

Meer berichten