Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

De Van Lyndens en hun kastelen in de Over-Betuwe

dinsdag 19 november 20:00 uur

HEMMEN - Op 19 november om 20.00 uur organiseert de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing over de familie Van Lijnden, die eeuwenlang woonde in verschillende kastelen in de Over-Betuwe. De lezing wordt gehouden in dorpshuis de Oude School in Hemmen. Inleider is de heer Frits Hoogveld.

De kastelen Hemmen, de Boelenham, de Mussenberg en de Parck komen aan de orde. Frits zal een aantal bewaard gebleven afbeeldingen tonen en zal aangeven op welke plaatsen de gebouwen hebben gestaan. Vanaf de 15e eeuw is er ook meer informatie over de bewoners bekend. Daarbij valt op dat de geschiedenis van de takken in Hemmen en in Elst nogal verschillend is. In Elst hadden zij hoofdzakelijk militaire en regionale politieke functies bekleed. In Hemmen hadden ze veelal een belangrijke rol in de nationale politiek, vooral in de 18e eeuw. De spreker gaat in op de oorzaak van dat verschil, evenals op de manier van leven van de adel en hun omgang met de dorpsbewoners.

Tot slot bespreken we het einde van deze vier kastelen. Waarom bleef het kasteel Hemmen tot 1945 gespaard terwijl rond 1800 de kastelen de Mussenberg en de Parck plotseling van de aardbodem verdwenen?

De lezing is voor iedere belangstellende toegankelijk. Van niet-leden van de Kring wordt een bijdrage gevraagd van drie euro ter bestrijding van de kosten.


deel deze activiteit