Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles
  • (30)
    Evenement

De robots nemen de wereld over!

woensdag 23 januari 20:00 uur

ELST - Woensdagavond 23 januari is er van 20.00-22.00 uur in De Ruimte een debat onder de titel: 'De robots nemen de wereld over!.' Inleiders zijn: Pieter Medendorp en Oane Visser.

In de USA rijden ze al op mega boerderijen rond, computergestuurde robot tractors. Ze rijden dag en nacht rond om grote stukken land te bewerken zonder dat er een mens aan te pas komt. In China staan grote fabrieken waar geen enkel licht brandt, want er werken geen mensen, maar robots. In Japan worden in de zorg robots gebruikt om mensen te wassen en aan te kleden. Tot grote tevredenheid van de cliënten. Nog even en vrachtwagens, treinen, vliegtuigen worden niet langer door mensen, maar door computers bestuurd. Supermarkten worden in de naaste toekomst gerund door robots die uiterst efficiënt en zonder slecht humeur de schappen bijvullen. Het menselijk brein wordt overgenomen door zelfdenkende robotsystemen die veel taken in de maatschappij gaan vervullen. Kortom: ‘Nemen robots de wereld over?’ En waar blijft de mens? Gaan robots ook ons denken bepalen? Is er nog een rol voor ethiek en religie?

Na een inleiding door de sprekers gaan we met elkaar in debat. Pieter Medendorp is hoogleraar Sensomotorische Neurowetenschappen en directeur van het Donders Institute for Brains, Cognition and Behavior, Centre for Cognition, van de Radboud Universiteit, Nijmegen.

Oane Visser is als Associate Professor verbonden aan het International Institute of Social Studies in Den Haag en houdt zich met name bezig met het fenomeen ‘landgrabbing’.


deel deze activiteit